Haku

Vammariskin tunnistaminen ja pienentäminen polkujuoksussa : kirjallisuuskatsaus

QR-koodi

Vammariskin tunnistaminen ja pienentäminen polkujuoksussa : kirjallisuuskatsaus

Juoksu on maailman suosituin urheilumuoto ja sen alalajiksi kehittynyt polkujuoksu on lisännyt suosiotaan viime vuosina räjähdysmäisesti. Tänä päivänä polkujuoksu on yksi juoksun suosituimmista kilpailu- ja harrastusmuodoista eikä ihme; yhdistyväthän siinä liikunnan ja luonnossa liikkumisen terveyshyödyt.

Juoksuun liittyvää vammariskiä on tutkittu paljon kautta aikojen. Polkujuoksuun liittyy kuitenkin erityispiirteitä, jotka erottavat sen maanteillä tai juoksuradalla tapahtuvasta juoksusta. Vaihtelevista olosuhteista, suurista korkeuseroista ja vaihtelevasta juoksualustoista johtuen polkujuoksun fysiologinen ja mekaaninen rasitus eroaa muista juoksulajeista huomattavasti, ja näistä tekijöistä johtuen lajiin liittyy selvästi kohonnut riski juoksijan loukkaantumiseen muihin juoksulajeihin verrattuna. Tästä syystä polkujuoksuun liittyvää vammariskiä on syytä tarkistella erillään muista juoksulajeista.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kirjallisuuskatsauksen keinoin kartoittaa toimintatapoja polkujuoksuun liittyvän, juoksijan tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuvan vammariskin tunnistamiseksi ja minimoimiseksi. Polkujuoksuun liittyvien erityispiirteiden takia tähän kirjallisuuskatsaukseen on valittu mukaan vain tutkimuksia, joissa tutkimuksen kohteena on ollut nimenomaisesti polkujuoksu.

Opinnäytetyön tavoitteena on laatia yhteenveto katsauksessa analysoiduissa tutkimuksissa toimivaksi todetuista, konkreettisista keinoista, joilla voidaan vaikuttaa polkujuoksijoiden tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuvaan vammariskiin alentavasti. Samalla on tarkoitus selvittää, onko olemassa joitakin vammariskiä ennakoivia tekijöitä, joihin vaikuttamalla polkujuoksijan vammariskiin on mahdollista vaikuttaa.

Tämän kirjallisuuskatsauksen tiedonhaku suoritettiin vapaasanahakuna Google Scholar-, PubMed- ja Pedro-tietokantoihin. Kirjallisuuskatsaukseen otettiin mukaan vain vertaisarvioituja, satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia. Lopulliseen katsaukseen valikoitui sisäänottokriteerien mukaisesti kuusi tutkimusta, jotka arvioitiin vielä erikseen Joanna Briggs -instituutin laatukriteeristön perusteella.

Kirjallisuuskatsauksen perusteella vammariskiä suurentaviksi tekijöiksi voidaan nimetä lämmittelyn laiminlyönti, juoksuharjoittelu ilman harjoitteluohjelmaa sekä viimeisen 12 kuukauden aikana tapahtunut, aiempi juoksuvamma. Vammariskiä voidaan pienentää tehokkaimmin panostamalla jo syntyneiden vammojen huolelliseen kuntoutukseen, kunnollisella alkulämmittelyllä sekä suunnitelmallisella harjoittelulla.

Tallennettuna: