Haku

12–18-vuotiaiden asiakkaiden tupakoinnin vähentäminen Metropolia Ammattikorkeakoulun suunhoidon opetusklinikalla

QR-koodi

12–18-vuotiaiden asiakkaiden tupakoinnin vähentäminen Metropolia Ammattikorkeakoulun suunhoidon opetusklinikalla

Tupakoinnin puheeksi ottaminen on osa suuhygienistin työnkuvaa. Varhaisella puuttumisella voidaan ehkäistä mahdollisia haittavaikutuksia niin suun terveydelle kuin yleisterveydellekin. Motivoivan keskustelun ja kannustavan ilmapiirin avulla voidaan nuorta tukea tupakoinnin vähentämisessä ja lopettamisessa. Tupakoinnista kysyminen ja puhuminen voi kuitenkin tuntua suuhygienistiopiskelijasta hankalalta ja siksi tuotimme ohjausmateriaalia aiheesta suuhygienistiopiskelijoiden tueksi.

Opinnäytetyömme kohderyhmäksi rajattiin 12–18-vuotiaat tupakkatuotteita tai sähkötupakkaa käyttävät nuoret sekä Metropolia Ammattikorkeakoulun suuhygienistiopiskelijat. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä, jonka tarkoituksena oli luoda ohjausmateriaalia suuhygienistiopiskelijoille Metropolia Ammattikorkeakoulun suunhoidon opetusklinikalla suoritettavien harjoittelujaksojen tueksi.

Opinnäytetyömme tavoitteena oli selvittää, millaiset vaikutukset tupakoinnilla on suun terveyteen ja yleisterveyteen sekä selvittää, miten suuhygienistiopiskelija voi ohjauksen avulla motivoida 12–18-vuotiasta nuorta tupakoinnin ja sähkösavukkeen käytön vähentämiseen ja lopettamiseen. Opinnäytetyön tietopohja koostuu ajankohtaisista tutkimustiedoista sekä luotettavista lähteistä.

Tärkeimmiksi asioiksi nuoren tupakoivan asiakkaan kohtaamisessa ja motivoimisessa tunnistimme empatian sekä asiakkaan ymmärtävän ja kunnioittavan kohtaamisen. Tärkeää on myös välttää syyllistävää ja moralisoivaa puhetta. Tunnistimme myös, että tupakoinnilla ja sähkösavukkeen käytöllä on merkittäviä negatiivisia vaikutuksia suun terveydelle ja yleisterveydelle.

Tallennettuna: