Haku

Voimalinja -nuorten opiskeluun ja työhön kiinnittymisen haasteita

QR-koodi

Voimalinja -nuorten opiskeluun ja työhön kiinnittymisen haasteita

Opinnäytetyömme tarkoituksena oli selvittää nuorten toimeentulotukiasiakkaiden koulutus tai työelämäpoluille kiinnittymisen haasteita. Tarkastelimme myös kuntouttavan sosiaalityön orientaation työmuotojen mahdollisuuksia vastata näihin kiinnittymisen haasteisiin. Työ toteutettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin sosiaaliviraston Voimalinja -hankkeen kanssa. Voimalinja on perustettu ensisijaisesti tukemaan nuorten kiinnittymistä opiskelu- ja työelämäpoluille. Opinnäytetyömme tavoitteena oli tuottaa tietoa, joka perustuu Voimalin-jan nuorten vastauksiin ja joita voidaan hyödyntää Voimalinjan -tyyppisten työmuotojen kehittämisessä.

Opinnäytetyömme on kvalitatiivinen. Aineiston keräsimme haastattelemalla nuoria toimeentulotukiasiakkaita yksilöhaastatteluina. Työmme viitekehyksenä on kuntouttavan sosiaalityön työorientaatiossa käytettävät työmenetelmät. Nämä menetelmät ovat; psykososiaalinen työ, palveluohjaus, verkostotyö ja sosiaalinen kuntoutus.

Opinnäytetyön tulokset osoittivat, että nuorten haasteet liittyvät erilaisiin esteisiin, jotka liittyvät arjenhallintaan, sosiaalisiin sekä terveydellisiin esteisiin. Nuorilla on halua päästä opiskelun kautta työelämään, mutta esteiden ylipääsemiseksi kokonaisvaltaisen tuen tarve tulee esiin. Tulosten perusteella voidaan osoittaa, että kuntouttavan sosiaalityön työorientaation työmuodoilla voidaan osaltaan vastata näiden nuorten kiinnittymisen haasteisiin koulutus ja työelämäpoluilla.

Nuorten haasteet ovat moninaisia, joten pitkäkestoisella sekä yksilöllisellä ja yhteisöllisellä vuorovaikutuksellisella työskentelyllä voidaan poistaa kouluttautumisen ja työllistymisen esteitä. Työn tulisi olla moniammatillista, muutokseen tähtäävää sekä nuoren elämäntilanteen kokonaisvaltaisesti huomioon ottavaa. Tulosten perusteella teimme johtopäätöksen, että tällaisia työmuotoja, kuten Voimalinja on, tulisi kehittää edelleen ja vakinaistaa perus-sosiaalityön työmuodoiksi, etenkin nuorten kohdalla.

Tallennettuna: