Haku

Intercity-kaksikerrosvaunujen digitalisaatio

QR-koodi

Intercity-kaksikerrosvaunujen digitalisaatio

Tämä insinöörityö toteutettiin Škoda Transtech Oy:lle syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana. Yrityksen päätuotteita tällä hetkellä ovat Helsingin ja Tampereen raitiovaunut, kaksikerroksiset Intercity-junavaunut sekä kaluston elinkaari- ja kunnossapitopalvelut. Vuonna 2017 Škoda Transtech Oy käynnisti raidekaluston älykkäisiin ja digitaalisiin ratkaisuihin sekä palveluihin keskittyvän SmartRail-ekosysteemin.

Insinöörityön tavoite oli kartoittaa lähtötilanne uusien sekä jo toimitettujen Intercity-vaunujen digitaalisen kehityksen näkökulmasta. Työssä selvitettiin yrityksen asiantuntijoiden, tuotedokumentaation sekä alan julkaisujen avulla rautateiden digitalisaation viitekehys. Tavoitteena oli myös selvittää, kenelle ja millä keinoin digitaalisen teknologian kehityksellä voidaan luoda arvoa tuottavia ratkaisuita. Lisäksi kartoitettiin Intercity-vaunujen nykyiset ohjaus- ja hallinta-järjestelmät, niihin liitetyt alijärjestelmät sekä näiden teknistä toteutusta määrittävät standardit, määräykset ja suositukset.

Selvitystyön perusteella tärkeimmät yhteiskunnalliset ajurit rautatiekaluston teknologian kehitykselle ovat globaalit ilmastotavoitteet sekä tarve suomalaisen rautatieliikenteen tekniikan päivityksille. Osa nykyisen kaluston kriittisistä hallinta- ja ohjausjärjestelmistä tulevat elinkaarensa päähän lähitulevaisuudessa ja etenkin ilmastonäkökulmasta junaliikenteen markkina-osuutta liikenteessä halutaan lisätä. Ratkaisua näihin haasteisiin haetaan teknologian kehityksen sekä uusien digitaalisien palveluiden kautta. Uudet älykkäät ja digitaaliset ratkaisut myös parantavat kilpailukykyä ja luovat mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaa vientivetoisten tuotteiden sekä uusien liiketoiminta-alueiden kautta.

Tämä insinöörityö tarjoaa yritykselle käsityksen, mihin junakaluston ja uusien palveluiden tuotekehitystä olisi suunnattava ja mistä digitaalisen kehityksen arvo kalustonvalmistajalle, palveluntuottajille sekä eri käyttäjäryhmille muodostuu. Lisäksi insinöörityön nykyisen järjestelmän kuvaus antaa tarkemman kuvan käytössä olevan järjestelmän automaation ja digitalisaation tasosta. Se myös auttaa hahmottamaan, mitkä lainalaisuudet määrittävät myös uuden teknologian kehitystä ja helpottaa käytännön ratkaisujen suunnittelua.

Tallennettuna: