Haku

Piktogrammien käyttö informaation visualisoinnissa

QR-koodi

Piktogrammien käyttö informaation visualisoinnissa

Tämä opinnäytetyö käsittelee piktogrammeja ja niiden käyttöä informaation visualisoinnissa. Työn tavoite on selvittää lukijalle mitä piktogrammit ovat, mihin niitä käytetään ja miten niitä suunnitellaan. Opinnäytetyö on laadultaan kirjallisuuskatsaus, jossa läpikäymieni lähteiden avulla pyrin muodostamaan johtopäätöksiä piktogrammien ominaisuuksista ja tavoitteista informaation välittäjinä.

Piktogrammien ominaisuuksia eritellessäni syvennyn ikonin ja symbolin käsitteisiin, kontekstin tärkeyteen, sekä piktogrammin suunnittelun haasteisiin. Koska käsittelen aihetta informaatiomuotoilun näkökulmasta, pohjustan aihetta avaamalla informaatiomuotoilun päätavoitteen sekä tiedon visualisoimisen keskeisiä keinoja. Lähdemateriaalista saamani teorian tueksi esitän opinnäytetyön toiminnallisessa osuudessa itse valmistamani piktogrammisarjan, jonka avulla pyrin vertailemaan omaa suunnitteluprosessiani vakiintuneisiin suunnittelun käytänteisiin. Erittelemällä valintoja omaan suunnittelutyöhöni liittyen esimerkiksi piktogrammin kuvaosan, värien ja tyylin suhteen, pyrin soveltamaan ja reflektoimaan oppimaani käytännössä.

Opinnäytetyössä havaitaan, että piktogrammit välittävät viestin parhaiten, kun ne ovat muotokieleltään tunnistettavia ja yksiselitteisiä. Vaikka piktogrammien valmistamiseen ei ole määritelty yhtä oikeaa tapaa, on niiden suunnittelussa mahdollista noudattaa tiettyjä alalle vakiintuneita käytänteitä. Suunnitteluprosessissa tulisi huomioida suunniteltavan piktogrammisarjan konteksti ja käyttäjäryhmän tarpeet. Se, kuinka paljon piktogrammiin tulisi soveltaa tyylillisiä tehokeinoja riippuu siitä, mitä tarkoitusta varten piktogrammi valmistetaan.

Opinnäytetyön tavoite on muodostaa lukijalle kokonaiskuva siitä, millaisia seikkoja piktogrammien suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon graafisen suunnittelijan näkökulmasta. Opinnäytetyön tarkoitus on toimia tietopaketin kaltaisena johdonmukaisena katsauksena piktogrammeihin, jota suunnittelija voi halutessaan hyödyntää myös oman suunnittelutyönsä tukena.

Tallennettuna: