Haku

Säveltämällä oppimaan : Tehtävämalli musiikin hahmotusaineiden opetukseen

QR-koodi

Säveltämällä oppimaan : Tehtävämalli musiikin hahmotusaineiden opetukseen

Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tutkia ja kehittää musiikin hahmotusaineiden eli musiikin teorian opetusta ja oppimista hyödyntäen työskentelymuotona yksinkertaisia ja osin ohjattuja säveltämistehtäviä. Yleisesti käytettyyn teoria-sanaan liittyy helposti ennakkoluuloja ja -oletuksia, joiden perusteella koko aihetta saatetaan pitää tylsänä ja etäisenä käytännön musisoinnista. Hahmotusaine- tai teoriatunnin asiat saattavat jäädä helposti irrallisiksi tietopaketeiksi odottamaan yhdistymistä käytäntöön esimerkiksi soitto- tai yhtyetunnilla tai esiintymistilanteessa.

Ennakkoluulot voidaan osoittaa vääriksi käyttämällä motivoivia ja käytännönläheisiä työskentelytapoja, kuten säveltämistä. Yksinkertaisillakin harrastetavoitteisen musiikin perustason aiheilla on mahdollista säveltää, kun ohjeistus on riittävä muttei liian rajoittava. Tätä työtä varten olen laatinut lähinnä perustasoille 2-3 (2/3-3/3) suunnattuja musiikin ilmiöitä harjoittavia tehtäviä, joita yhdistävä tekijä on säveltäminen työmuotona. Tehtävien aiheiksi olen valinnut yleisiä asioita, kuten intervallit ja harmonian päätehot, joiden opettamisessa ja opettelussa koen säveltämisen käyttämisen mielekkääksi. Perinteistä täyttö- tai aukkotehtävämallia on käytetty osittain tehtävien pohjana. Kukin oppilas pääsee kuitenkin tekemään oman lyhyen henkilökohtaisen tuotoksensa, jonka tekeminen harjoittaa tiettyä musiikin ilmiötä. Lisäksi teokset on tarkoitus esittää kaikkien kuullen.

Oman tuotoksen tekemiseen pohjautuvat tehtävät ovat toimineet hyvinä innostajina myös muissa kuin musiikkiyhteyksissä. Oman tuotoksen tekeminen innostaa ja motivoi aivan eri tavalla kuin käytännöstä täysin irrallinen tehtävä, jonka tarkoitusta ja hyötyä opettaja voi joutua usein selittämään. Tämän opinnäytetyön liitteinä olevien tehtävämallien pituus ja vaativuus on muokattavissa. Ne eivät vastaa perinteisten tehtävien tapaan vain kysymykseen mitä, vaan myös miten ja miksi jokin toimii. Jää myös tilaa luovuudelle ja siten kysymykselle ”entä jos”.

Tallennettuna: