Haku

Imeväisikäiselle suunnatun D-vitamiinitipan riskinarviointi

QR-koodi

Imeväisikäiselle suunnatun D-vitamiinitipan riskinarviointi

Ravintolisät ovat elintarvikkeita. Ne poikkeavat kuitenkin normaaleista elintarvikkeista ulkonäöltään ja käyttötavaltaan ja ovat yleensä tiivistetymmässä muodossa. Ravintolisiä valmistetaan annosmuodossa ja niiden tarkoitus on toimia täydentävänä osana normaalia ruokavaliota. Imeväisikäisellä tarkoitetaan lasta, joka on alle 12 kuukautta vanha. Loppukäyttäjäryhmä on erityisen herkkä ulkopuolisille riskeille. Imeväisikäiselle lapselle suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä kahden viikon iästä eteenpäin. Suosituksella on tarkoitus turvata imeväisikäisille lapsille riittävä D-vitamiinin saanti.

Insinöörityössä selvitettiin imeväisikäiselle suunnatun D-vitamiinitipan riskinarvio. Työn tavoitteena oli tunnistaa kemialliset ja fysikaaliset riskit raaka-aineissa, prosessissa, lopputuotteessa, välineissä ja tiloissa. Työ tehtiin yhteistyössä Pharmia Oy:n kanssa. Lopputuotteen ja prosessin mikrobiologiset riskit on jätetty tämän työn ulkopuolelle, koska niihin liittyvä riskinarvio on yrityksessä jo toteutettu. Samoin lopputuotteen pakkausmerkinnät on jätetty tarkastelun ulkopuolelle, koska yritys toimii ravintolisien osalta sopimusvalmistajana.

Riskinarviointi toteutettiin sekä kirjallisuuteen perustuvana arviointina että käytännön todentamisena. Tämän lisäksi haastateltiin tehtaan työntekijöistä. Elintarvikkeet voivat sisältää monia kemiallisia aineita, joiden aiheuttama riski ihmiselle, kohderyhmästä riippumatta, on tunnistettava ja hallittava. Riskinarvioinnissa tuotemuotoon ja kohderyhmään kuuluvat elintarvikevaarat tunnistettiin, arvioitiin ja niiden riskinhallintatoimenpiteet dokumentoitiin.

Käytännön riskinarviointi suoritettiin riskimatriisin avulla, jossa riskien vakavuus ja todennäköisyys arvioitiin ja pisteytettiin. Riskille määriteltiin hallintatoimenpiteet, jotta riskit saatiin hyväksyttävälle tasolle. Jäännösriskit tarkastettiin aihealueittain. Jatkossa riskianalyysin tietoja voidaan hyödyntää tuotteeseen tai prosessiin kohdistuvissa muutoksissa. Vaikka riskikohtaiset arviot olivat kaikkien tunnistettujen riskien suhteen hyväksyttävällä tasolla, tulee osana riskinhallintaprosessia riskejä ja hallintakeinoja seurata ja katselmoida säännöllisesti.

Tallennettuna: