Haku

Enterococcus faecium -bakteerin vankomysiiniresistenssin sekä ampisilliini- ja piperasilliinitatsobaktaamiherkkyyden korrelaation tutkiminen

QR-koodi

Enterococcus faecium -bakteerin vankomysiiniresistenssin sekä ampisilliini- ja piperasilliinitatsobaktaamiherkkyyden korrelaation tutkiminen

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, oliko HUSLABin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratorio) vuosina 2017–2019 tutkituissa veriviljelyissä ollut matala-asteisesti resistenttejä Enterococcus faecium -kantoja. Lisäksi tutkittiin ampisilliinin ja piperasilliinitatsobaktaamin herkkyysmäärityksen korrelaatiota. Opinnäytetyön tavoitteena oli siis selvittää, onko veriviljelyiden herkkyysmääritys riittävän hyvällä tasolla matala-asteisen resistenssin toteamiseksi.

Kannat, joita oli 178 kappaletta, etsittiin pakkasesta ja niistä tehtiin puhdasviljelmät. Kantojen lajitunnistus varmistettiin MALDI-TOF -menetelmän avulla. Kaikista kannoista, joista saatiin tulokseksi 99,9 % E. faecium tehtiin PCR-määritys Mobidiagin CarbaR+VRE -menetelmällä (n=174). Ampisilliinin, piperasilliinitatsobaktaamin ja vankomysiinin mikrobilääkeherkkyysmääritykset tehtiin 33:lle ampisilliinille herkälle kannalle kiekkodiffuusiomenetelmällä. Herkkyysmääritystulosten vertailu suoritettiin SPSS-tilasto-ohjelmalla.

Tutkimuksessa selvisi, että vuosina 2017–2019 HUSLABissa tutkituissa veriviljelyissä on ollut yksi vankomysiinille matala-asteisesti resistentti E. faecium -kanta. Kanta osoittautui VRE-PCR-tutkimuksessa positiiviseksi vanB-geenin suhteen. Kiekkodiffuusiomenetelmällä vahvistettiin, että ampisilliinin ja piperasilliinitatsobaktaamin kiekkoherkkyysmäärityksen tulokset korreloivat voimakkaasti keskenään in vitro.

Tulosten perusteella veriviljelyiden herkkyysmääritykseen ei liity laajempaa piilossa olevaa ongelmaa, sillä matala-asteisesti vankomysiinille resistenttejä oli vain 0,6 % VRE-PCR-menetelmällä tutkituista kannoista. Matala-asteisesti resistentin VRE:n mahdollisuus näytteissä on kuitenkin tärkeä pitää mielessä ja tarvittaessa veriviljelyiden E. faecium -löydöksille olisi hyvä tehdä VRE-PCR, jos esimerkiksi kliininen vaste vankomysiinille bakteremian hoidossa on huono. Kiekkoherkkyysmäärityksessä saatu tulos vahvistaa EUCAST-standardin määrittelemää vastaustapaa, eli E. faecium -bakteerin piperasilliinitatsobaktaamiherkkyys voidaan vastata ampisilliinille saadun tuloksen mukaisesti.

Tallennettuna: