Haku

Ehdotus kaupunkitaiteen reaktioyhtälöksi : kaupunkitaiteen määrittelyä historian ja nykyhetken kautta

QR-koodi

Ehdotus kaupunkitaiteen reaktioyhtälöksi : kaupunkitaiteen määrittelyä historian ja nykyhetken kautta

Opinnäytetyöni Ehdotus kaupunkitaiteen reaktioyhtälöksi – kaupunkitaiteen määrittelyä historian ja nykyhetken kautta etsii kaupunkitaiteen (urban art) määritelmää Suomessa vuonna 2011 esittelemällä 1900-luvun taidesuuntauksia sekä kahta suomalaista kaupunki- taidekonseptia, Turku365-kaupunkitaideteoskokonaisuutta sekä MOOOT- kaupunkitaidetyöpajoja.

Työn rakenteeksi on lainattu kemiasta termi reaktioyhtälö kuvaamaan kaupunkitaiteen juuria sekä vaikutuksia. Reaktioyhtälön vasemmalla puolella ovat lähtöaineet, jotka reaktioon osallistuvat. Oikealla puolella ovat reaktiotuotteet. Opinnäytteeni pyrkii leikkimielisesti löytämään kaupunkitaiteen lähtöaineet tutkimalla historiaa ja toisaalta reaktiotuotteet eli vaikutukset esittelemällä kaksi toisistaan poikkeavaa ajankohtaista kaupunkitaidehanketta.

Työn tietoperusta rakentuu kaupunkitaiteilija, teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Meiju Niskalan luentomateriaaleihin sekä asiantuntijahaastatteluihin ja -kirjallisuuteen. Haastateltavina Niskalan lisäksi olivat MOOOT-hankkeen vetäjät, teatteri-ilmaisun ohjaajat (AMK) Ursula Hallas ja Maaria Tuhkunen. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina.

Kaupunkitaide on terminä nuori (2000-luvulta alkaen käytössä) ja työni merkittävyys perustuu sen tätä hetkeä dokumentoivaan luonteeseen. Määritelmän etsimisen pyrkimyksenä on avata kaupunkitaiteen termejä ja käsitteitä teatteri-ilmaisun ohjaajille. Päädyn työssäni ehdottamaan kaupunkitaiteen yksinkertaistettua reaktioyhtälöä Suomessa vuonna 2011. Ehdotelmani pohjalta väitän, että kaupunkitaidetietoisuus avaa uusia näkökulmia myös teatteri-ilmaisun ohjaajan työhön ja lisäksi kaupunkitaidekentän tuntemus on oiva lisä TIO:n työkalupakkiin.

Tallennettuna: