Haku

Sähköinen perehdytysopas sairaanhoitajaopiskelijoille tehohoitotyön harjoitteluun

QR-koodi

Sähköinen perehdytysopas sairaanhoitajaopiskelijoille tehohoitotyön harjoitteluun

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli koota sähköinen perehdytysopas sairaanhoitajaopiskelijoille tehohoitotyön ohjattuun harjoitteluun. Lähtökohtana oli, että oppaan tulee olla helposti muokattavissa sekä päivitettävissä teho-osastojen tarpeiden mukaisesti. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä HUSin kanssa, ja opas on tarkoitettu hyödynnettäväksi HUS-alueen teho-osastoilla osana opiskelijaperehdytystä. Työn tavoitteena on kehittää perehdytysprosessia huomioiden niin opiskelijoiden kuin ohjaajienkin näkemykset.

Työn perustana toimivat kolme aikaisempaa teho-osastojen opiskelijaperehdytystä käsittelevää opinnäytetyötä. Aiemmissa töissä oli analysoitu perehdytysmateriaalien sisältöä, opiskelijoiden kokemuksia perehdytysmateriaalien sisällöstä sekä opiskelijavastaavien näkemyksiä perehdytysmateriaalien sisällöstä. Näiden töiden tulosten perusteella muodostettiin käsitys siitä, millaista opiskelijoille kohdennettua perehdytysmateriaalia teho-osastoilla tarvitaan, mitkä teemat ovat perehdytyksessä tärkeitä ja mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota opiskelijoiden perehdytysmateriaalia ja -prosessia kehitettäessä.

Valmiiden töiden tuloksista saatiin luokittelun avulla muodostettua 4 yläluokkaa ja 20 alaluokkaa. Yläluokat olivat organisaatiotason perehdytys, osastotason perehdytys, turvallisuus teho-osastolla sekä perehdytys kliiniseen hoitotyöhön teho-osastolla. Muodostuneiden luokkien mukaan luotiin sähköisen perehdytysoppaan runko. Oppaan sisältö saatiin näin vastaamaan niin opiskelijoiden kuin työelämänkin tarpeita.

Sähköinen perehdytysmateriaali on osa nykyaikaista hoitotyötä ja mahdollistaa nopean tiedon saannin sekä tiedon päivittämisen. Olisi toivottavaa, että opiskelijoilta saataisiin näkemys siitä, millaisena he ovat sähköisen perehdytysoppaan kokeneet. Näin perehdytysprosessia voisi palautteen kautta edelleen kehittää. Lisäksi tulosten perusteella heräsi ajatus, että myös teho-osastoilla työskenteleville opiskelijaohjaajille voisi kehittää oman oppaansa, joka mukailisi opiskelijoiden perehdytysopasta.

Tallennettuna: