Haku

Ammattilaisten asenteet asiakkaiden seksuaaliseen hyvinvointiin ja seksin apuvälineisiin : Apuvälineteknikoille ja toimintaterapeuteille suunnattu kysely

QR-koodi

Ammattilaisten asenteet asiakkaiden seksuaaliseen hyvinvointiin ja seksin apuvälineisiin : Apuvälineteknikoille ja toimintaterapeuteille suunnattu kysely

Opinnäytetyömme tarkoituksena oli kartoittaa apuvälineteknikoiden ja toimintaterapeuttien ammatillista asennetta seksuaalisuuteen ja seksin apuvälineisiin. Tavoitteenamme oli herättää työympäristöissä keskustelua  liikuntarajoitteisten asiakkaiden seksuaalisen hyvinvoinnin kohtaamisesta, sen ilmiöistä ja seksuaalioikeuksien toteutumisesta omassa työssä.

Toteutimme asenneväittämäkyselyn apuvälineteknikoille ja toimintaterapeuteille käyttäen sähköistä e-lomakepalvelua. Kontaktoimme kyselyyn vastaavia apuvälineteknikkoja ja toimintaterapeutteja  sähköpostitse eri apuvälineyrityksien ja Facebook-yhteisöjen kautta. Analysoimme saadut tulokset käyttäen SPSS- ohjelmistoa. Toteutimme myös kolme asiantuntijahaastattelua kartoittaaksemme aiheeseen liittyviä ajankohtaisia ilmiöitä. Opinnäytetyöllämme ei ollut yksittäistä tilaajaa tai yhteistyökumppania vaan aihe toteutui omasta kiinnostuksestamme, ajankohtaisuudesta ja kokemuksestamme aiheen tärkeydestä. Haastattelimme kolmea eri alan asiantuntijaa kartoittaaksemme aiheen nykytilaa.

Kyselymme tuotti 63 analysointikelpoista vastausta, joista 21 kpl oli apuvälineteknikoilta ja toimintaterapeuteilta 42 kpl. Otanta oli riittävän suuri opinnäytetyötämme varten, mutta valtakunnallisesti ja sen aiheuttamaa kiinnostusta ajatellen varsin suppea. Tulokset vastasivat pitkälti ennakko-odotuksiamme.

Tuloksista voimme päätellä, että suurin osa vastaajista kokivat omat taitonsa ja tietonsa seksuaalisuuden kohtaamisesta asiakastyössä riittämättömiksi ja sen takia asian kohtaamisen haastavaksi. Peruskoulutuksen ei koettu antavan riittäviä valmiuksia asiakastyöhön.  Suurin osa toimintaterapeuteista koki asiakkaan seksuaalisen hyvinvoinnin kuuluvan omaan työhönsä, päinvastoin kun apuvälineteknikoista ainoastaan pieni osa koki asian merkityksellisenä omassa työssään. Lisäkoulutus koettiin sekä tärkeänä että haluttuna, mutta ainoastaan harvat työnantajat tarjoavat lisäkoulutusmahdollisuuksia. Puolet vastaajista koki, että heidän työympäristönsä pitää aihetta kuitenkin tärkeänä ja he kokevat saavansa tukea seksuaalisuuden kohtaamiseen työssään.

Tallennettuna: