Haku

Richard Faltinin (1835 - 1918) elämä : ja katsaus yksinlauluihin

QR-koodi

Richard Faltinin (1835 - 1918) elämä : ja katsaus yksinlauluihin

Työn tavoite oli Richard Faltinin muusikkopersoonan ja hänen toimintansa esittely osana Suomen musiikkielämän kehitystä 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuvuosikymmeniin saakka. Toinen tavoite oli etsiä kaikki Richard Faltinin säveltämät yksinlaulut ja esitellä niiden syntyhistoriaa suhteessa Faltinin elämänvaiheisiin. Yksinlaulujen määrästä ei työtä aloitettaessa ollut tarkkaa tietoa, koska kaikkia lauluja ei ole julkaistu. Sittemmin sekä julkaistujen että julkaisemattomien laulujen käsikirjoitukset löytyivät Kansalliskirjaston Richard Faltin- arkistosta.

Faltinin yksinlaulujen innoittamina syntyneet kaksi projektia kuvasin projektien työprosessien kautta. Ensimmäinen opinnäytetyön pohjalta syntynyt projekti oli levytysyhteistyö Helsingin Kaupunginmuseon kanssa. Aluksi opinnäytetyön tekijä neuvotteli itse Kaupunginmuseon tutkijan kanssa mahdollisuudesta levyttää Faltinin yksinlauluja. Sittemmin projekti laajeni Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Kaupunginmuseon väliseksi levytysyhteistyöksi otsikkonaan 1800-luvun laulumusiikki. Mukaan otettiin kolme Richard Faltinin yksinlaulua. Toinen opinnäytetyön pohjalta syntynyt projekti oli konserttiyhteistyö Musiikkiyhdistys Hilarius Ensemblelauluyhtyeen kanssa. Faltinin laulutuotantoa esittelevän konsertin ohjelmisto sisältää kuusi Faltinin yksinlaulua.

Richard Faltinin elämänhistorian esittely ja katsaus yksinlauluihin on merkitykseltään lähinnä kulttuurihistoriallinen. Jo unohduksiin painuneen musiikkivaikuttajan ja hänen tuotantonsa tarkastelu lisää ymmärrystä nykymuotoisen suomalaisen musiikkielämän taustoista. Yksinlaulujen osalta työn olennaisia tuloksia on se, että Richard Faltinin säveltämiksi tiedettyjen yksinlaulujen määrä täsmentyi kuudeksitoista. Levytys- ja konserttiprojekti tutustuttavat sekä musiikinopiskelijat että laajemman yleisön harvemmin kuultuun ohjelmistoon, joka on erittäin tervetullut ja mielenkiintoinen lisä siihen repertoaariin, jota 1800-luvun suomalaisesta laulumusiikista yleisimmin esitetään.

Tallennettuna: