Haku

Moduulirakenteinen pientalo : Ratkaisumalli joustavan pientalon valmistamiseksi

QR-koodi

Moduulirakenteinen pientalo : Ratkaisumalli joustavan pientalon valmistamiseksi

Modulaarinen rakentaminen on yleistynyt viime vuosina. Talojen suunnittelussa on alettu käyttää modulaarisia tilaosia ja valmistusta on siirretty paikan päällä rakentamisesta teollisesti valmistettuihin elementteihin. Samaan aikaan pientalojen koko on asumis- ja rakentamiskustannusten vuoksi pienenemässä. Pienimmillään tällä hetkellä rakennettavat asuintalot ovat vain yhden tai kahden ihmisen käyttöön soveltuvia minitaloja.

Tämän opinnäytetyön aiheena on modulaarisesti suunnitellun pientalojärjestelmän joustavuuden tutkiminen. Joustavuutta tutkittiin sekä pientalon suunnittelun että sen myöhemmin tehtävän laajennettavuuden näkökulmista.

Taustatutkimuksena opinnäytetyösä tutustuttiin ensin modulaariseen rakentamiseen moduuli ja modulaarisuus -käsitteiden avulla sekä eri mitoitusjärjestelmiin. Seuraavaksi perehdyttiin pientalon toteutustekniikoihin, paikalla rakentamiseen sekä erilaisiin elementtijärjestelmiin. Tämän jälkeen tutkittiin pientalon tilojen keskeisimmät mitoitusperiaatteet. Lopuksi analysoitiin sekä suomalaisia että ulkomaisia modulaarisia järjestelmiä. Suunnitteluosiossa kehitettiin modulaarinen järjestelmä joustavuuden testaamista varten.

Työssä todettiin modulaarisuuden mahdollistavan erilaisten yhdistelykombinaatioiden avulla monimuotoisten pohjaratkaisujen suunnittelemisen pienelläkin moduulimäärällä. Moduuleja käyttämällä myös vaiheittain tehtävän laajentamisen tekeminen osoittautui toimivaksi. Opinnäytetyön pääpaino oli modulaarisuuden toiminnallisessa tutkimisessa, siksi rakenteellisten ja taloteknisten ratkaisujen etsiminen jätettiin tarkoituksella seuraavien tutkimusten aiheiksi.

Tallennettuna: