Haku

Lantionpohja – moniajon mestari : kuvaus lantionpohjan toiminnallisesta anatomiasta

QR-koodi

Lantionpohja – moniajon mestari : kuvaus lantionpohjan toiminnallisesta anatomiasta

Opinnäytetyön tavoitteena oli vahvistaa osteopaattien ammatillista osaamista kuvaamalla naisen lantionpohjan toiminnallista anatomiaa ja sen merkitystä kehon tasapainoiselle toiminnalle. Noin kolmasosa naisista kärsii alueen vaivoista jossain vaiheessa elämäänsä, eli myös osteopaatit kohtaavat heitä väistämättä. Toiminnallisella anatomialla tarkoitetaan lantionpohjan anatomisia, fysiologisia ja kineettisiä yhteyksiä muihin kehon rakenteisiin tai järjestelmiin, jotka toimivat yhteistyössä ja vuorovaikuttavat keskenään. Osteopaattiset perusperiaatteet painottavat ihmisen kokonaisvaltaista kohtaamista, rakenteen ja toiminnan keskinäisen vuorovaikutuksen tunnistamista, sekä primäärin ongelman löytämistä ja hoitamista. Tällä hetkellä lantionpohjan kokonaisvaltainen merkitys jää vähäiseksi osteopaattien peruskoulutuksessa Suomessa ja tämä tärkeä rakenne ohitetaan helposti hoitotyössä.

Opinnäytetyössä kerättiin yhteen moniammatillista teoria- ja kokemustietoa, jota tarkasteltiin osteopaattisesta näkökulmasta. Työelämän yhteistyökumppaneina olivat kaksi osteopaattia ja yksi lääkäri. Heiltä kerättiin kokemustietoa puolistrukturoidulla lomakehaastattelulla, jolla täydennettiin kirjallisuudesta integroidulla kirjallisuuskatsauksella kerättyä teoriatietoa. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä ja analyysikysymyksinä käytettiin tutkimuskysymyksiä, joita oli kolme: Mitä toiminnallisia yhteyksiä lantionpohjalla on muualle kehoon? Mikä merkitys näillä yhteyksillä on? Miten nämä yhteydet tulisi huomioida osteopatiassa?

Kirjallisuus ja kokemustieto olivat pääosin yhteneväisiä. Lantionpohjan toimintaan liittyvä monimutkainen rakenteellinen matriksi mahdollistaa sen monipuolisen toiminnan osana kaikkia kehon perustoimintoja: lisääntyminen, hengitys, ravinnon ja nesteen prosessointi, kehon nestekierto, pystyasento ja liikkuminen. Haastatteluista nousi esille myös välillinen vaikutus henkiseen hyvinvointiin: minäkuvaan, seksuaalisuuteen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen, jotka ovat tärkeitä kokonaishyvinvoinnin kannalta.

Lantionpohjaan liittyvät kulturaaliset esteet, häveliäisyys ja ennakkoasenteet, yhdessä tiedonpuutteen kanssa, rajoittavat alueen hoitoa ja hoitoon hakeutumista. Tämän vuoksi olisi tärkeää lisätä terveydenhoitoalan ammattilaisten ja asiakkaiden tietoisuutta lantionpohjan merkityksestä kehon toiminnassa. Jatkotutkimus miesten lantionpohjan toiminnasta olisi merkittävä keskustelun laajentamiselle.

Tallennettuna: