Haku

Huoneistokohtaisen automaation toteuttaminen Fidelix Multi24 -järjestelmällä

QR-koodi

Huoneistokohtaisen automaation toteuttaminen Fidelix Multi24 -järjestelmällä

Insinöörityön aiheena oli asuinkerrostalon huoneistokohtaisen rakennusautomaatiojärjestelmän toteutus. Työ liittyy asunto-osakeyhtiö Mäkilinnan kiinteistössä linjasaneerauksen yhteydessä tehtyyn rakennusautomaation perusparannukseen, jonka yhteydessä asuntoihin asennettiin huonesäätimet ja niiden käyttöliittymänä toimivat kosketusnäytöt. Järjestelmän toimitti ja rakennusautomaatiourakan toteutti Fidelix Oy, jolle työ tehtiin.

As oy Mäkilinnan osakkaat näkivät linjasaneerauksen ja sen yhteydessä tehdyn sähköremontin mahdollisuutena tuoda asuntoihin myös tekniikaltaan uusinta rakennusautomaatiota. Asuntoihin vesijohtolinjojen uusimisen yhteydessä asennetuista huoneistokohtaisista veden-kulutusmittareita ja asunnon sähkönkulutusmittarista haluttiin kulutuslukemat helposti asukkaan ulottuville ja asunnon sisäisiä prosesseja, mm. lattialämmityksen säätö haluttiin automaatiolaitteiden ohjaukseen.

Tulevaisuuden laajennettavuutta ajatellen kohteessa käytettyihin huonesäädinmoduuleihin otettiin myös tuki langattoman EnOcean-standardin mukaisille laitteille. EnOcean-standardi on langattomuuden uusimpia standardeja ja pitää sisällään toimilaite- ja anturitekniikkaa jotka eivät tarvitse toimiakseen paristoja tai akkuvarmennusta.

Insinöörityö koostui järjestelmän toteutuksen suunnittelusta kohteen automaatiosuunnitelmien perusteella ja varsinaisesta järjestelmän toteuttamisesta, joka piti sisällään laitteistojen vaatiman ohjelmoinnin ja käyttöliittymän luomisen. Työt tehtiin käyttäen Fidelix Oy:n luomia työkalu- ja apuohjelmia.

Työssä myös pohdittiin järjestelmän laajempia hyödyntämismahdollisuuksia kotiautomaation tarpeisiin.

Työn tuloksena oli toimiva ja helppokäyttöinen järjestelmän jonka sisältämää informaatiota ja toimintoja asunto-osakeyhtiön asukas pystyy helposti hyödyntämään. Järjestelmän laajempia käyttömahdollisuuksia kartoittaessa havaittiin myös, että järjestelmästä voisi olla vieläkin suurempi hyöty jos automatiikasta hyödynnettäisiin sen koko potentiaali. Työ voi täten parhaimmillaan antaa suuntaviivoja vastaavia järjestelmiä suunniteltaessa.

Tallennettuna: