Haku

Tuotekehitysprosessi mekaniikkasunnittelussa

QR-koodi

Tuotekehitysprosessi mekaniikkasunnittelussa

Työssä keskityttiin kokonaisvaltaisesti mekaniikkasuunnittelun suunnittelu- ja tuotekehitysprosessin eri osa-alueisiin. Teoriaosuudessa esiteltiin laajasti kirjallisuudessa kuvattu järjestelmällinen lähestymistapa kyseisiin prosesseihin. Käsittely sisälsi sekä eri metodologioiden yleiskatsauksen että useiden yksittäisten probleemien ratkaisuun soveltuvien metodien esittelyn. Suunnittelutyön tuloksellisuuteen ja luovuuteen vaikuttavia tekijöitä tarkasteltiin myös kognitiivisen tieteen näkökulmasta, koska ihmismielen kyvyt ja rajoitteet ovat suunnittelun onnistumisen ytimessä.

Työn käytännön osuus oli jaettu kolmeen tehtävään, joiden tilaajana oli Enmac Oy. Ensimmäinen tehtävä oli putoamissuojien tuotekehityksen dokumentoinnin kehittäminen yrityksen tarpeisiin sopivaksi. Toisena tehtävänä oli putoamissuojan pystysuuntaisten lineaarijohteiden puristumisvaaran eliminointiin soveltuvan konseptin kehittäminen. Kolmantena ja laajimpana tehtävänä oli vaakasuunnassa liikuteltavan putoamissuojan lineaarijohteiden uuden konseptin kehittäminen. Tämän osion tavoitteina oli johteiden valmistuskustannusten alentaminen ja käyttövarmuuden sekä asennettavuuden parantaminen edelliseen malliin verrattuna.

Käytännön osuuden toteuttamisessa hyödynnettiin työn teoriaosuudessa esiteltyä järjestelmällistä lähestymistapaa sekä eri metodeja. Tavoitteiden saavuttaminen onnistui tilaajalta saadun palautteen mukaan erinomaisesti. Mekaniikkasuunnittelun konseptivaiheesta edettiin edelleen toteutussuunnitteluvaiheeseen ja alustavien valmistuspiirustusten sekä osaluetteloiden laadintaan. Työn kulku käytännössä ja teoriaosuudessa kuvattu järjestelmällinen lähestymistapa olivat monissa kohden työtä yhdenmukaisia, mikä avasi uusia näkemyksiä suunnitteluprosessien tulokselliseen läpiviemiseen.

Työkaluina käytännön osuudessa käytettiin konseptivaiheesta lähtien tunnistettujen rajoitteiden listausta, muisti- ja tarkistuslistoja, ratkaisuehdotusten arviointimenetelmiä, 3Dmallinnusta sekä teknistä laskentaa FEM-lujuusanalyysit mukaan lukien. Alustavien konseptien joukosta valittiin pääkonsepti, joka vietiin toteutussuunnitteluvaiheeseen. Toimivien ratkaisujen löytämiseksi eri suoritusvaiheiden välillä tehtiin iteraatiota.

Tallennettuna: