Haku

Painehaavojen ennaltaehkäisyn nykytilanne Suomessa : teoreettinen katsaus Haava -lehteen

QR-koodi

Painehaavojen ennaltaehkäisyn nykytilanne Suomessa : teoreettinen katsaus Haava -lehteen

Opinnäytetyön tarkoitus oli kartoittaa painehaavojen ennaltaehkäisyn nykytilannetta Suomessa. Tutkimuskysymykset olivat: Mitä keinoja painehaavojen ehkäisyyn on käytössä ja miten ennaltaehkäisy toteutuu käytännössä? Tavoitteenamme on lisätä tietoisuutta painehaavoista ja niiden ennaltaehkäisystä sekä mahdollisesti vaikuttaa painehaavojen ennaltaehkäisyn ja hoidon ottamista osaksi hoitotyön koulutusohjemaa.

Opinnäytetyössä menetelmänä käytimme teoreettista katsausta Suomen haavanhoitoyhdistyksen Haava -lehteen. Aineiston haku suoritettiin manuaalisesti käymällä läpi jokainen ammattijulkaisu vuosilta 2011–2017. Aineistoksi kertyi 32 artikkelia, jotka analysoimme sisällönanalyysillä.

Teoreettisen katsauksen tulokset osoittivat, että painehaavojen ennaltaehkäisyyn on käytössä sekä erilaisia painehaavariskiä arvioivia mittareita, että paikallisia kudokseen kohdistuvaa painetta vähentäviä tai poistavia tuotteita. Kuitenkin erittäin tärkeitä ennaltaehkäisyn keinoja olivat myös hyvä perushoito, ravitsemus sekä asentohoito. Ennaltaehkäisyn keinoiksi nousi esiin myös henkilökunnan kouluttaminen sekä tietoisuuden lisääminen painehaavoista esimerkiksi erilaisten teemapäivien avulla. Viime vuosina on toteutettu useita hankkeita painehaavojen ehkäisyyn liittyen eri keskussairaaloissa. Erityisesti hoitojakson aikana kehittyvät painehaavat ovat olleet huolenaiheena. Osaaminen painehaavojen ehkäisyssä vaihtelee ja useammat hoitotyöntekijät kokevat tarvetta lisäkoulutukselle liittyen painehaavojen tunnistamiseen, ehkäisyyn, riskimittareiden ja apuvälineiden käyttöön sekä esimerkiksi oikeanlaisen patjan valintaan.

Painehaavojen ehkäisy on aiheena tärkeä ja siihen tulisi panostaa. Näin voitaisiin välttyä aiheuttamasta potilaalle turhaa kärsimystä sekä yhteiskunnalle suuria hoitokustannuksia. Tämän vuoksi painehaavojen ehkäisy ja hoito tulisikin ottaa osaksi hoitotyön koulutusta, jotta asiaan kiinnitettäisiin enemmän huomiota ja ongelma olisi tiedossa. Painehaavojen esiintyvyyttä, ravitsemuksen merkitystä sekä hoitohenkilökunnan osaamista painehaavojen ehkäisyssä tulisi vielä selvittää laajemmin Suomessa ja se voisi olla yksi aihe tuleviin opinnäytetöihin.

Tallennettuna: