Haku

Työroolin arviointi -menetelmä mielenterveyskuntoutujan toimintakyvyn arvioinnissa : asiakasesimerkki WRI-FI-käsikirjaan

QR-koodi

Työroolin arviointi -menetelmä mielenterveyskuntoutujan toimintakyvyn arvioinnissa : asiakasesimerkki WRI-FI-käsikirjaan

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli muodostaa asiakasesimerkki The Worker Role Interview (WRI) -arviointimenetelmän uuteen suomalaiseen kehitteillä olevaan WRI-FI-käsikirjaan. Opinnäytetyö on osa Metropolia Ammattikorkeakoulun toimintaterapian tutkinto-ohjelmassa 2016 käynnistettyä WRI-FI -arviointimenetelmän kehittämishanketta. WRI-menetelmällä arvioidaan psykososiaalisia ja ympäristötekijöitä jotka vaikuttavat henkilön työllistymiseen, työssä jatkamiseen tai työhön palaamiseen. Asiakasesimerkin tarkoitus on tukea WRI-menetelmän käyttöä. Opinnäytetyön yhteistyökumppaneita olivat Metropolia Ammattikorkeakoulun toimintaterapian tutkinto-ohjelma sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) Psykiatrian mielialahäiriölinja sekä akuutti- ja konsultaatiopsykiatrian linja.

Opinnäytetyössä esitellään WRI:n taustateorian eli Inhimillisen toiminnan mallin käsitteet tahto, tottumus ja ympäristö, joista WRI-menetelmällä kerätään tietoa. Lisäksi opinnäytetyössä käsitellään työkykyä ja sen arviointia, toimintaterapian arviointia yleisesti sekä mielenterveyden häiriöiden vaikutusta työ- ja toimintakykyyn. Opinnäytetyön toiminnallisessa osuudessa kerättiin aineistoa kahden ryhmämuotoisen teemahaastattelun avulla. Haastatteluihin osallistui neljä HYKS Psykiatrissa työskentelevää toimintaterapeuttia. Haastatteluaineisto analysoitiin teorialähtöisesti. Lisäksi omat käyttökokemukset menetelmästä, menetelmän alkuperäinen yhdysvaltalainen sekä ruotsalainen käsikirja, yhdysvaltalaisen käsikirjan kaksi psykiatriseen kontekstiin sijoittuvaa asiakasesimerkkiä sekä opinnäytetyössä esi-telty tietoperusta tukivat esimerkin luomista. Esimerkissä on kuvattu WRI:n käyttö kuvitteellisen asiakkaan toimintakyvyn arvioinnissa osana moniammatillista työkyvyn tutkimusta psykiatrisessa kontekstissa.

Asiakasesimerkissä asiakkaan arvioinnissa käytetään haastattelurunkoa 1, joka on tarkoitettu asiakkaille, joilla on ollut haasteita työssään tai poissaoloja työstä. WRI-FI-menetelmässä uutena ominaisuutena on haastattelurunko 2 henkilöille, joilla on vähän tai ei lainkaan työkokemusta. Jatkossa voisi olla hyödyllistä, että muodostettaisiin asiakasesimerkki tukemaan toimintaterapeutteja sen käytössä. Lisäksi muun kuin psykiatrisen toimialan asiakasesimerkki voisi olla hyödyllinen.

Tallennettuna: