Haku

Femtosecond vs. Mikrokeratomi - kahdella eri läpäntekomenetelmällä saatujen tulosten vertailu myooppisiin silmiin tehdyissä LASIK-leikkauksissa

QR-koodi

Femtosecond vs. Mikrokeratomi - kahdella eri läpäntekomenetelmällä saatujen tulosten vertailu myooppisiin silmiin tehdyissä LASIK-leikkauksissa

Opinnäytetyön tarkoitus oli vertailla taittovirhekirurgisten LASIK-leikkausten tuloksia, joiden tekemiseen oli käytetty kahta eri sarveiskalvon läpäntekomenetelmää. Nämä menetelmät olivat mekaaninen mikrokeratomi ja femtosecondlaser. Tuloksia on vertailtu leikkauksen jälkeen noin yhden kuukauden ja kuuden kuukauden jälkitarkastuksissa saatuja refraktioarvoja, sfäärisiä ekvivalentteja sekä näöntarkkuusarvoja ilman silmälasikorjausta ja silmälasikorjauksen kanssa.

Opinnäytetyö oli laadultaan kvantitatiivinen. Tutkimusaineisto on kerätty Eiran sairaalan potilasasiakirjoista ja syötetty DatagraphMed-ohjelmaan. Aineisto on käsitelty SPSS-tilastointiohjelmalla. Tutkimusjoukko koostui sadasta henkilöstä eli 200:sta Eiran sairaalassa leikatusta myooppisesta silmästä. Silmistä sata oli leikattu mikrokeratomi-läpäntekomenetelmällä ja sata femtosecondlaserilla. Kaikki leikkaukset suoritti silmäkirurgi Harri Koskela touko-syyskuussa 2007.

Opinnäytetyön perusteella mikrokeratomi- ja femtosecondläpäntekomenetelmillä saavutetut näöntarkkuus- ja voimakkuusarvot eivät eroa tilastollisesti merkittävästi. Molemmilla leikkausmenetelmillä tapahtui regressiota, sillä refraktiotulos oli myooppisempi toisessa jälkitarkastuksessa. Molemmilla läpäntekomenetelmillä näöntarkkuudet paranivat toisessa jälkitarkastuksessa ensimmäiseen jälkitarkastukseen verrattuna. Mikrokeratomilla ensimmäisen ja toisen jälkitarkastuksen välillä tapahtuva muutos ei ollut tilastollisesti merkittävä, kun taas femtosecondilla oli melkein merkittävä. Femtosecondilla kuitenkin saavutettiin ilman silmälasikorjausta paremmat näöntarkkuusarvot kuin mikrokeratomilla ensimmäisessä sekä toisessa jälkitarkastuksessa.

Tutkimustulosten perusteella ei voida esittää kummalla läpäntekomenetelmällä saavutettaisiin paremmat tulokset näöntarkkuudessa tai refraktioarvoissa. Menetelmissä saattaa olla kuitenkin eroa turvallisuudessa ja miellyttävyydessä, joiden perusteella menetelmistä voisi löytyä eroavaisuuksia.

Tallennettuna: