Haku

Polven tekonivelleikkauksen jälkeinen harjoitusohjelma työikäisille

QR-koodi

Polven tekonivelleikkauksen jälkeinen harjoitusohjelma työikäisille

Tekonivelleikkaus on vakiintunut vaikean polven nivelrikon viimeisen vaiheen hoitomuodoksi. Leikatuista on noin kolmannes alle 65-vuotiaita. Tarkoituksena oli suunnitella työikäisille henkilöille progressiivinen harjoitusohjelma polven tekonivelleikkauksen jälkeiseen omatoimiseen harjoitteluun 1-12 viikkoa leikkauksen jälkeen. Yhteistyökumppanina toimi HUS Peijaksen sairaala.

Tutkimusmenetelmänä koottiin tietoa kirjallisuudesta sekä asiantuntija- ja potilashaastatteluista. Tietokannoista etsittiin tutkimustietoa polven tekonivelleikkauksesta kuntoutumisesta ja hoitosuosituksia. Työssä keskityttiin tutkimuksiin, jotka käsittelevät potilaan itse suorittamaa fyysistä harjoittelua. Asiantuntijoina haastateltiin Peijaksen sairaalan neljää ortopedia sekä fysioterapeuttia. Potilashaastatteluja tehtiin yhteensä 11. Haastatteluilla kerättiin kokemustietoa harjoitusohjelmaan soveltuvien harjoitteiden valintaa varten. Harjoitusohjelman suunnittelun lähtökohtana oli kudoksen paranemisprosessi leikkauksen jälkeen, minkä pohjalta asetettiin aikajaksot ja niille tavoitteet.

Tuloksena syntyi harjoitusohjelmataulukko, jossa on 64 harjoitusliikettä sekä näiden liikkeiden ajoitukset ja rasitustasot aikajaksoille: 1-2, 3-4, 5-8 ja 9-12 viikkoa leikkauksen jälkeen. Harjoitusliiketaulukossa ilmoitetaan ajankohta, jolloin liikettä voi aloittaa tekemään turvallisesti sekä rasitustaso Borgin asteikon mukaisesti. 1-2 viikkoa leikkauksen jälkeen potilas saa tavoitteeksi huolellisen haavanhoidon, erittäin kevyet liikkuvuusharjoitteet ja arkiaktiivisuuden. 3-4 viikkoa leikkauksen jälkeen potilaalla on samat tavoitteet kuin ensimmäisellä jaksolla, mutta tulehduksen väistäessä elimistö kestää hieman rasittavampaa kuormitusta. Valituissa harjoitusliikkeissä on asento-, tasapaino-, liikkuvuus- ja kävelyharjoitteita. 5-8 viikkoa leikkauksen jälkeen potilas voi aloittaa kevyen kestävyysharjoittelun. Aikajaksolla 9-12 viikkoa leikkauksen jälkeen tavoitteena ovat edelleen polven liikelaajuuden kasvattaminen sekä nyt alkava kevyt lihasvoimaharjoittelu.

Potilaan itsenäisen harjoittelun onnistuminen on edellytys riittävän toiminta- ja työkyvyn saavuttamiseksi. Tämän opinnäytetyön tarkoitus on edistää itsenäistä ja nousujohteista harjoittelua. Harjoitusliikkeiden tarkempi ohjeistus on esitetty polvenkuntoutus.fi-sivustolla.

Tallennettuna: