Haku

Raikuun luontopolun virkistys- ja matkailukäytön kehittäminen

QR-koodi

Raikuun luontopolun virkistys- ja matkailukäytön kehittäminen

Opinnäytetyöni on tutkimuksellinen kehittämistehtävä, jonka tarkoituksena oli laatia suunnitelma Salpalinjan nähtävyyskohteen, Raikuun luontopolun, virkistys- ja matkailukäytön kehittämiseksi. Kehittämistehtäväni tavoitteena oli vastata laatuun ja turvallisuuteen liittyviin tarpeisiin vaikuttamalla toimintaympäristön fyysiseen, viestinnälliseen ja sosiaaliseen esteettömyyteen. Lisäksi tavoitteena oli syventää kulttuuriperintökokemusta ohjatun ja vuorovaikutteisen interpretaation keinoin.

Teoreettisessa viitekehyksessä tarkastelin luonto- ja kulttuuriympäristöjä virkistys- ja matkailukäytössä sekä turvallisuutta, esteettömyyttä ja interpretaatiota luonto- ja perintöreittien laatutekijöinä. Selvitin tärkeimmät kunnostus- ja kehittämistarpeet kahdella laadullisella kenttätutkimuksella. Tiedonkeruumenetelminä käytin ryhmähaastattelua ja osallistuvaa havainnointia. Tutkimusjoukon muodosti kaksi testiryhmää, jotka oli koottu lähipiiriini kuuluvista henkilöistä. Dokumentoin saamani aineiston tarkasti sekä kirjaamalla tulokset ja havainnot puolistrukturoidulle lomakkeelle että valokuvaamalla. Lisäksi tein kohteeseen kolme itsenäistä kenttäolosuhteiden kartoituskäyntiä.

Tulosten mukaan suurimmat ongelmat liittyivät rakennelmien huonoon kuntoon sekä opastuksen puutteeseen. Portaat, käsijohteet ja korsujen yläpuoliset kaiteet olivat romahduspisteessä. Ainoat tietosisällöt Salpalinjasta sekä alueen linnoitteista löytyivät vain pääopastaulusta ja nekin todella suppeasti, lisäksi aluekartta ei ollut ajan tasalla. Lainmukaisia kuluttajapalveluksista annettavia ennakkotietoja ei ollut, myös asianmukaiset varoitukset ja ohjeet kohteessa toimimiseen puuttuivat. Reittiviitoitusta ei käytännössä ollut lainkaan.

Kehittämissuunnitelma sisältää esteettömyyteen ja interpretaatioon perustuvat ratkaisut turvallisuuden ja laadun parantamiseksi. Kehittämistehtäväni tuotoksina valmistuivat kohdeopasteiden rungot, pääopastaulun kehikot, alueelle tulevat tekstit, aluekartta ja kotisivut. Nämä käyttövalmiit elementin yhdessä kehittämissuunnitelman kanssa riittävät kunnostus- ja kehittämistoimenpiteiden toteutukseen rahoituksen järjestyessä.

Tallennettuna: