Haku

Tatuointi- ja lävistyspalveluiden hygienia ja turvallisuus Tampereella 2011

QR-koodi

Tatuointi- ja lävistyspalveluiden hygienia ja turvallisuus Tampereella 2011

Tämä opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Tampereen kaupungin Ympäristöterveydelle. Työn tarkoituksena oli tarkastaa Tampereen kaupungin alueella sijaitsevat tatuointi- ja lävistysliikkeet ja selvittää niiden yleistä hygieniatasoa sekä näiden palveluiden turvallisuutta kuluttajille. Yhtenä työn tavoitteena oli saada aikaiseksi kattava tietopaketti tatuoinneista ja lävistyksistä sekä näihin palveluihin ja toimitiloihin kohdistuvista vaatimuksista, suosituksista ja niiden valvonnasta. Suomessa tatuointi- ja lävistyspalveluita tarjoavia yrityksiä valvoo kunnan terveydensuojeluviranomainen. Valvontaan sovelletaan muun muassa Terveydensuojelulakia (763/1994) ja Kuluttajaturvallisuuslakia (920/2011).

Kaikkiaan kahdeksantoista tatuointi- ja lävistysliikettä tarkastettiin ja tarkastuksilla otettiin pintapuhtausnäytteitä kolmella eri menetelmällä. Toiminnanharjoittajille lähetettiin lisäksi kyselylomakkeet ennen tarkastusten suorittamista. Näytteenottomenetelminä olivat mikrobiologisen puhtauden arviointiin Hygicult TPC -testi sekä sivelynäytteet ja proteiinijäämien testaamiseen Orion Clean Card PRO -pikatesti.

Liikkeiden hygieniataso osoittautui suurimmalta osin melko hyväksi. Hygicult TPC:llä työtasoista otettujen näytteiden tuloksista 94 % oli hyviä. Välinehuoltotasoista otettujen Hygicult TPC -näytteiden tuloksista 33 % oli tyydyttäviä, 28 % hyviä ja 22 % erittäin huonoja. Kontaktipinnoilta otetuista Hygicult TPC -näytteistä 72 % oli tulokseltaan hyviä, 11 % tyydyttäviä ja 17 % erittäin huonoja. Tatuointikoneista otettujen bakteerinäytteiden tuloksista 78 % oli hyviä ja 17 % tyydyttäviä. Steriloiduista välineistä 26 %:ssa havaittiin bakteerikasvua. Näistä otettiin uusintanäytteet, joiden tulokset olivat kaikki hyviä. Loput 74 % testatuista välineistä oli steriilejä. Työtasoista otettujen proteiinitestien tuloksista 32 % oli huonoja, 27 % hyviä ja 27 % tyydyttäviä. Yhdestä työtasosta (5 %) saatiin erinomainen tulos.

Suurin osa huoneistoista oli silmämääräisesti arvioituna siistissä kunnossa. Tarkastetuista kohteista 83 % sai ohjeita tai kehotuksia havaittujen puutteiden korjaamiseen. Vakavimmat puutteet havaittiin sterilointiprosesseissa. Tämän lisäksi puutteita havaittiin muun muassa pintojen puhtaanapidossa, jälkihoito-ohjeiden puuttumisena sekä siivousvälineiden säilytyksessä. Tulevaisuudessa tatuointi- ja lävistyspalveluiden valvontaan olisi hyvä saada paremmat yhtenäiset valvontaohjeet.

Tallennettuna: