Haku

Sosionomikoulutuksen ja lastentarhanopettajakoulutuksen antamat valmiudet lastentarhanopettajan työhön

QR-koodi

Sosionomikoulutuksen ja lastentarhanopettajakoulutuksen antamat valmiudet lastentarhanopettajan työhön

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää sosionomikoulutuksen ja lastentarhanopettajakoulutuksen suorittaneiden henkilöiden näkemyksiä koulutuksensa antamista valmiuksista työskennellä lastentarhaopettajana. Opinnäytetyön tavoitteena oli myös kartoittaa heidän näkemyksiään koulutuksensa kehittämistarpeista.

Opinnäytetyön aineisto kerättiin lähettämällä kyselylomakkeet kaikille Kuopion kaupungin päiväkotien johtajille, jotka jakoivat kyselylomakkeen kaikille päiväkodeissa lastentarhanopettajana työskenteleville sosionomeille sekä sosionomien määrää vastaavalle joukolle lastentarhanopettajia, jotka ovat suorittaneet lastentarhanopettajakoulutuksen. Kyselyyn vastasi yhteensä 11 lastentarhanopettajana toimivaa henkilöä, joista viidellä oli suoritettuna sosionomin koulutus, neljällä lastentarhanopettajan koulutus ja kahdella kasvatustieteen kandidaatin tutkinto, johon sisältyy lastentarhanopettajan koulutus.

Kyselyn vastausten perusteella osa sosionomeista on lähtenyt työelämään epävarmoina opetus- ja ohjaustaitojensa riittävyydestä. Lähes jokainen heistä kaipasi lisää opetus- ja ohjaustaitojen teoriaopintoja. Sosionomikoulutuksen tuottamaksi tärkeimmäksi vahvuudeksi lastentarhanopettajan työhön nousi perheiden kanssa tehtävä työ. Koulutus näytti antavan valmiuksia erilaisten lasten ja perheiden kohtaamiseen ja tukemiseen.

Suurin osa kyselyyn vastanneista lastentarhanopettajakoulutuksen suorittaneista lastentarhanopettajista koki saavansa koulutuksestaan riittävät valmiudet toimia työssään. Lastentarhanopettajakoulutuksen suorittaneiden lastentarhanopettajien tärkeimmäksi vahvuudeksi työssään nousi tietämys lapsen normaalista kasvusta ja kehityksestä, mikä antoi suuntaa myös päiväkodin toiminnan suunnittelulle. Lastentarhanopettajakoulutuksen suorittaneet lastentarhanopettajat toivoivat koulutukseensa enemmän erityistä tukea tarvitsevien lasten kasvattamiseen ja perheiden tukemiseen liittyviä opintoja.

Tallennettuna: