Haku

Työhyvinvointi osana yrityksen arkea : yritys X:n työhyvinvointisuunnitelma

QR-koodi

Työhyvinvointi osana yrityksen arkea : yritys X:n työhyvinvointisuunnitelma

Tämän tutkimuksellisen ja toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli laatia työhyvinvointisuunnitelma toimeksiantajana toimineelle Yritys X:lle. Tietosuojasyistä toimeksiantaja ei halunnut yrityksen nimeä opinnäytetyöhön. Tästä syystä opinnäytetyössä toimeksiantajasta käytetään nimeä Yritys X. Toimeksiantajana opinnäytetyössä toimi Uudellamaalla ja Keski-Suomessa toimiva palveluyritys. Yritys X tuottaa palveluja laajasti omalla toimialallaan ympäri Suomea. Tässä opinnäytetyössä laadimme Yritys X:n koko henkilöstölle suunnatun työhyvinvointisuunnitelman. Työhyvinvointisuunnitelman päätavoitteena on tukea ja kehittää toimeksiantajan henkilöstön kokonaisvaltaista työhyvinvointia ja vähentää sairauspoissaoloja.

Tietoperustaosuudessa käsiteltiin työhyvinvointia, työhyvinvointisuunnitelmaa ja sähköistä kyselytutkimusta. Työhyvinvointiosuudessa tarkasteltiin fyysisistä, psyykkistä ja sosiaalista työhyvinvointia sekä työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Työhyvinsuunnitelman tietoperustaosuudessa käsiteltiin muun muassa työhyvinvointisuunnitelman sisältöä ja työhyvinvoinnin portaita. Sähköisessä kyselytutkimuksessa tarkasteltiin kyselyn laatimista ja tulosten analysointia.

Opinnäytetyön tutkimuksellisessa osuudessa selvitettiin Yritys X:n työhyvinvoinnin nykytilaa sähköisellä kyselytutkimuksella. Kysely oli suunnattu koko Yritys X:n henkilöstölle. Kyselyyn vastasi 77 työntekijää ja vastausprosentti oli 37 %. Kyselyn perusteella Yritys X:n henkilöstö kokee itsensä pääsääntöisesti hyvinvoiviksi. Kyselyssä kävi ilmi, että henkilöstö kaipaa selkeyttä pelisääntöihin ja liikuntaedun laajenemista kulttuuriin ja hyvinvointiin. Toiminnallinen osuus piti sisällään työhyvinvointisuunnitelman teon. Kyselyn tulokset toimivat pohjana työhyvinvointisuunnitelman laatimisessa. Työhyvinvointisuunnitelmasta laadittiin erilliset versiot työntekijöille ja esihenkilöille, jotta molemmat kohderyhmät hyötyisivät suunnitelmasta konkreettisesti. Työhyvinvointisuunnitelma sisältää tietoa fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista ja vinkkejä työssä jaksamiseen. Työhyvinvointisuunnitelmassa on tietoa ja erilaisia työkirjoja tavoitteista, pelisäännöistä, työntekijän ja työnantajan oikeuksista, työturvallisuudesta, henkilöstöeduista sekä työhyvinvoinnin seurannasta.

Yritys X:llä ei ollut aiempaa työhyvinvointisuunnitelmaa, joten toimeksiantaja hyötyy opinnäytetyön lopputuotoksena valmistuneesta työhyvinvointisuunnitelmasta. Työhyvinvointisuunnitelmassa on kattavasti tietoa ja konkreettisia vinkkejä työhyvinvoinnin ylläpitämiseen. Työhyvinvointia tulisi seurata säännöllisesti ja suunnitelmaa tulisi aina tarpeen tullen päivittää. Kokonaisvaltainen työhyvinvointi tulisi näkyä jokapäiväisessä arjessa ja tätä työhyvinvointisuunnitelmaa yritys pystyy hyödyntämään tässä työssä. Työhyvinvointisuunnitelma otetaan käyttöön yrityksen esihenkilöpäivillä, jossa suunnitelma esitellään ja käydään esihenkilöiden kanssa läpi, miten hyödyntää sitä omassa työssään.

Tallennettuna: