Haku

Etäjohtaminen hajautetussa palvelutuotannossa

QR-koodi

Etäjohtaminen hajautetussa palvelutuotannossa

Opinnäytetyön aiheena on etäjohtaminen hajautetussa palvelutuotannossa. Aiheen merkitystä on korostanut vuonna 2020 alkanut Covid-19-pandemian aiheuttama maailmanlaajuinen häiriö. Tämä ennennäkemätön tapahtuma laukaisi etätyön huomattavan nousun, mikä lisäsi palvelutuotannon hajauttamista. Pandemian jälkeisenä aikana on käynyt selväksi, että etätyö on noussut näkyvämpään asemaan verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan. Etäjohtamisen monimutkaisuudet hajautetun palvelutuotannon alalla ovat kuitenkin suhteellisen alitutkittuja. Siksi tämän opinnäytetyön ensisijaisena tavoitteena on antaa arvokkaita näkemyksiä tälle nousevalle alalle keskittymällä hajautetun palvelutuotannon etäjohtajuuteen.

Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää etäjohtamisen tyypillisimmät haasteet ja mahdollisuudet, sekä ennen kaikkea etäjohtamisen onnistumisen tekijät. Tarkoituksena on kehittää etäjohtamiseen parhaat käytännöt. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä kansainvälisen, ison IT-palveluja tarjoavan yrityksen kanssa. Yrityksellä on toimipisteitä useissa maissa ja useissa kaupungeissa, joista palvelua tuotetaan. Opinnäytetyö palvelee kyseisen organisaation esihenkilöitä, palvelupäälliköitä ja työntekijöitä sekä myös vastaavantyyppisiä muita yrityksiä ja yhteisöjä.

Opinnäytetyön viitekehykseksi nostettiin etäjohtaminen ja etätyö, niiden ilmentyminen erityisesti hajautetussa palvelutuotannossa sekä niihin liittyvät haasteet. Johtaminen on aina ihmisten johtamista ja etäjohtamisessa tämä vain korostuu entisestään. Lisäksi luottamuksen ja yhteyksien merkitys korostuu selkeästi etäjohtamisessa.

Opinnäytetyön kehittämistehtävän lähestymistavaksi valikoitui tutkimuksellinen kehitystyö. Aineistonkeruumenetelmäksi tutkija valitsi laadulliset menetelmät. Tutkimusosuudessa olivat käytössä fokusryhmähaastattelu ja sähköinen kysely, joka sisälsi sekä määrällisiä, että laadullisia kysymyksiä. Kehittämisosuudessa menetelmänä oli osallistava ideointityöpaja. Fokusryhmähaastattelu ja työpaja toteutettiin Teams-yhteyksin toukokuussa 2023. Työpajassa hyödynnettiin Miro-työkalua.

Kohdeorganisaatio on toiminut hajautetun palvelutuotannon mallilla jo vuosia. Näin ollen etäjohtaminen oli yksikössä tuttua ja koettiinkin hyvin toimivaksi jo nykyiselläänkin. Etenkin luottamus, vuorovaikutus ja arvostus olivat hyvin korkealla tasolla. Yhteisiin pelisääntöihin organisaatiossa voidaan tehdä pieni selkeytys ja yhteisöllisyyden parantamiseksi vuosittaisia epävirallisia tapahtumia suositeltiin. Hyvän etäjohtamisen käytännöt perustuvat kirjallisuuskatsaukseen etäjohtamisen kulmakivistä. Huomioon on otettu tutkittu nykytila ja työpajassa kehitetyt ideat kyseisen organisaation kannalta merkittävimmistä asioista.

Tallennettuna: