Haku

Tekonivelleikkauksen jälkeinen sähköinen potilasohjaus

QR-koodi

Tekonivelleikkauksen jälkeinen sähköinen potilasohjaus

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää tekonivelpotilaan leikkauksen jälkeistä sähköistä potilasohjausta Lohjan sairaalassa. Sähköinen potilasohjaus auttaa kotiutunutta potilasta itse selviytymään ja kuntoutumaan. Yhteistyökumppanina oli Laurea Lohjan lisäksi Lohjan sairaalan ortopedian vuodeosasto 3.

Kehittämistoiminnan teoreettinen perusta rakentui potilasohjauksen teoriasta, potilasohjausta koskevista normeista ja potilasohjausta käsittelevästä tutkimustiedosta. Kehittämismenetelmänä käytettiin juurruttamis­menetelmää, mikä tarkoittaa, että uutta toimintatapaa luodaan ja otetaan käyttöön samanai­kaisesti. Juurruttamisen alkuvaiheeseen kuuluu nykytilan kuvaus. Nykytilan selvittämiseen käytettiin laadullista tutkimusmenetelmää. Hoitajilta ja potilailta kerättiin teemahaastattelujen avulla tietoa, kokemuksia ja näkemyksiä. Haastattelut tehtiin yksilöhaastatteluina.

Tulosten perusteella kehittämiskohteina nähtiin puhelinohjaus ja internet. Puhelinohjauksen kehittämiskohteita olivat kiireettömyys, rytmitys, tiedon ymmärtämisen tarkistaminen, potilaan lisätiedontarpeen kartoittaminen sekä palvelun vasteaika eli soittopyyntöihin vastaaminen riittävän pikaisesti. Internetavusteista ohjausta ei vielä ole käytössä, mutta tulokset viittaavat siihen, että siitä voisi olla tukea muulle ohjaukselle. Internetavusteinen ohjaus sopii potilaille, joilla on internet käytössä ja jotka osaavat sitä käyttää. Sähköisen ohjauksen käyttöä tulee harkita siis potilaskohtaisesti. Internetavusteisen ohjauksen sisällön tulee olla riittävän helppotajuista, jotta kaikki potilaat pystyvät sitä käyttämään. Hoitajille tulee olla riittävä koulutus, jos internetavusteista ohjausta lähdetään kehittämään.

Johtopäätöksenä esitettiin, että uudessa toimintatavassa puhelinohjauksen havaitut ongelmat on korjattu ja että internetavusteisen ohjauksen kehittäminen tapahtuu potilaiden tarpeet ja valmiudet huomioiden. Internetavusteisen ohjauksen kehittäminen palvelisi kotiutuneita potilaita, koska internetissä voi käydä kellonajasta riippumatta.

Jatkotoimenpiteenä arvioinnista saadun palautteen perusteella ehdotettiin, että osastolla järjestetään sähköisen neuvonnan kehittämispäivä, johon sisältyy puhelinneuvonnan koulutusta ja internetavusteisen neuvonnan suunnittelua.

Tallennettuna: