Haku

Näkökulmia franchising-yrittäjyyteen

QR-koodi

Näkökulmia franchising-yrittäjyyteen

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitkä ovat franchising-ketjun toimin-tatavat, hyödyt, kannattavuus ja mitä rajoituksia se tuo yrittäjille. Työssä selvitetään myös miksi franchising-yrittäjät valitsivat franchising-toiminnan, vaikka heillä oli myös mahdollisuus perustaa yritys oman liikeideansa pohjalta. Taustaksi esitellään muitakin yritysmuotoja. Franchising-sana virallistettiin vuonna 1987 suomenkieleen vakinaiseksi vierassanaksi. Franchising-toiminnan laajentumisen johdosta perustettiin Suomen franchising-yhdistys ry vuonna 1988. Yhdistyksen tavoitteena on ylläpitää ja kehittää franchisingin eettisiä sääntöjä sekä tarjota palveluita franchising-toiminnasta kiinnostuneille henkilöille sekä franchising-yrittäjille.

Opinnäytetyö muodostui viidestä osa-alueesta, jotka ovat liiketoiminnan eroavaisuu-det, yksityis- ja franchising-yritysmallit, hyödyt ja haitat, empiria-haastattelut ja franchising-yrittäjyyteen päätymiseen syyt. Opinnäytetyön tutkimusmenetelminä käytettiin laadullista tutkimusta; SWOT-analyysimenetelmää ja teemahaastattelua.

Opinnäytetyössä tavoitteeseen päästiin teorian ja haastatteluiden kautta. Opinnäy-tetyössä selvisi, että franchising-toimintamalli on kasvamassa Suomessa maineen ja liiketoimintamallin käytännöllisyyden perusteella. Tulevaisuudessa nähtäneen, että franchising-yrittäjiä tulee olemaan saman verran kuin tavallisia yrittäjiä.

Opinnäytetyössä nousi esille myös se, että tulevan yrittäjän on tärkeää paneutua yri-tysmuotojen tiedonhankkimiseen ennen oman yrityksen perustamista, jotta yrittäjä osaisi itse päättää mikä, vaihtoehdoista sopisi omalle yritykselle. Tulevan yrittäjän olisi hyvä miettiä myös sitä, onko itsellä riittävää motivaatiota yrittäjäksi. Yrityksen avaaminen koettelee monia resursseja, kuten esimerkiksi fyysisiä, henkisiä ja talou-dellisia tekijöitä, ja se voi vaikuttaa myös perheen elämään.

Tallennettuna: