Haku

Arviointi-, selvitys- ja lausuntotyö yhdyskuntaseuraamusten tuomitsemiseksi Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen arviointikeskuksessa

QR-koodi

Arviointi-, selvitys- ja lausuntotyö yhdyskuntaseuraamusten tuomitsemiseksi Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen arviointikeskuksessa

Opinnäytetyön tarkoituksena on tarkastella millaisista kriminaalipoliittisista ja rikosseuraamusalan tavoitteiden lähtökohdista yhdyskuntaseuraamuksia koskevia lausuntoja laaditaan ja millaisia seikkoja lausunnoissa tuodaan esiin. Opinnäytetyössä tarkastellaan muun muassa yhdyskuntaseuraamuksiin ja lausuntojen laatimiseen liittyviä lakeja, asetuksia, linjauksia ja tutkimustuloksia. Näiden valossa pohditaan yhdyskuntaseuraamusten tavoitetta toimia sekä rankaisevana, kuntouttavana että uusintarikollisuutta vähentävänä seuraamuksena.

Yhdyskuntaseuraamuksia koskevissa lausunnoissa otetaan kantaa soveltuuko rikoksesta epäilty yhdyskuntapalveluun tai valvontarangaistukseen, onko alle 21-vuotiaana rikoksesta epäilty esimerkiksi valvonnan tarpeessa ja olisiko 15–17 -vuotiaana rikoksesta epäillylle perusteltua suositella nuorisorangaistusta. Kannanoton lisäksi lausunnoissa kuvataan asiakkaan sosiaalista tilannetta ja sitä kautta hänen mahdollisia tarpeitaan uusintarikollisuuden riskin pienentämistä ja/tai sosiaalisen selviytymisen edistämistä ajatellen.

Opinnäytetyössä tarkastellaan sataa Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen arviointikeskuksessa vuonna 2012 laadittua yhdyskuntaseuraamuslausuntoa keskittyen siihen, millaisilla seikoilla tehtyjä arvioita lausunnoissa perustellaan. Aineiston luokittelussa on käytetty laadullisen tutkimuksen sisällönanalyysia muistuttavaa menetelmää, jossa aineisto on jaoteltu tehtyjen havaintojen perusteella lausuntojen sisällölle tyypillisiin kategorioihin. Opinnäytetyö on työelämälähtöinen. Tehtyjä havaintoja on tarkoitus hyödyntää Rikosseuraamuslaitoksen asiakastietojärjestelmä -hankkeessa uuden lausuntopohjan suunnittelussa.

Tutkimusaineistosta ei sinänsä noussut esiin erityisen yllättäviä asioita. Tehdyt havainnot ovat samansuuntaisia aiempien tutkimustulosten kanssa muun muassa siinä, että ongelmallinen päihteiden käyttö arvioidaan suurimmaksi riskitekijäksi yhdyskuntaseuraamuksen onnistumisen ja rikoksen uusimisen suhteen. Ongelmallinen päihteiden käyttö on kuitenkin harvoin yksistään ratkaiseva seikka lausunnon lopputuloksen kannalta. Lopputulokseen vaikuttaa etenkin asiakkaan motivoituneisuus tukitoimiin.

Tallennettuna: