Haku

Henkilöstöpalvelut - työhyvinvoinnin edistäjänä?

QR-koodi

Henkilöstöpalvelut - työhyvinvoinnin edistäjänä?

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia henkilöstöpalveluita kolmella eri toimialalla. Tutkimus suoritettiin kaupan, teollisuuden ja terveydenhuollon aloilla. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, tietävätkö henkilöstön jäsenet heille tarjottavista henkilöstöpalveluista. Lisäksi tutkittiin, onko henkilöstöpalveluilla vaikutusta työntekijöiden työhyvinvointiin.

Opinnäytetyön teoria rakentui kahdesta pääaihealueesta: henkilöstöpalveluista ja työhyvinvoinnista. Teoriassa esiteltiin aihealueiden keskeiset käsitteet ja toimintaperiaatteet. Opinnäytetyö rajattiin koskemaan verottomia henkilöstöpalveluita, joita voivat esimerkiksi olla liikuntapalvelut ja lakisääteistä kattavampi työterveyshuolto. Työhyvinvointia käsiteltiin sekä henkisen että fyysisen työkyvyn näkökulmasta. Teoriassa käytiin läpi eri tapoja mitata työhyvinvointia.

Tutkimusosio oli kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa suoritettiin laadullinen teemahaastattelu yritysten esimiehille. Haastattelujen ja teorian pohjalta koottiin henkilöstölle lähetettävä kyselylomake. Kyselylomake oli tutkimusosion toinen vaihe eli määrällinen tutkimus. Esitutkimuksen tulokset esiteltiin erikseen, mutta niihin palattiin määrällisen tutkimuksen tulosten yhteydessä. Esimiehiltä saatuja tietoja verrattiin henkilöstöltä saatuihin vastauksiin.

Toimialat poikkesivat toisistaan siinä määrin, että tutkimuksesta oli selkeästi havaittavissa eroavaisuuksia henkilöstöpalveluiden tarjonnassa. Esiin tuli yllättäviäkin eroja niin henkilöstöpalveluiden tarjonnassa kuin niiden toteutuksessa. Tutkimustulokset osoittivat, että henkilöstöpalvelut lisäävät työhyvinvointia jokaisessa kohdeyrityksessä. Tutkimuksesta selvisi, että samat henkilöstöpalvelut esiintyivät tärkeimpinä ja toivotuimpina vastaajien keskuudessa. Eniten työhyvinvointia näytti lisäävän työterveyshuolto, liikuntapalvelut sekä ateriaetu.

Tutkimustulosten pohjalta annettiin jokaiselle kohdeyritykselle kehitysehdotuksena laatia henkilöstölle lista olemassa olevista henkilöstöpalveluista. Muita huomioon otettavia kehitysehdotuksia olivat informaationkulun ja henkilöstöpalveluiden tasapuolisuuden parantaminen.

Jatkotutkimusaiheena tälle opinnäytetyölle voisi olla toimivan mittariston kehittäminen henkilöstöpalveluiden ja työhyvinvoinnin seuraamiseen. Mittaristolla voitaisiin seurata henkilöstöpalveluiden käyttöä, toiveita, toimivuutta ja miten ne lisäävät työhyvinvointia.

Tallennettuna: