Haku

Geodeettisen laitoksen turvallisuustoiminnan kehittäminen: Turvallisuuskäsikirja

QR-koodi

Geodeettisen laitoksen turvallisuustoiminnan kehittäminen: Turvallisuuskäsikirja

Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa kohdeorganisaatiolle turvallisuuskäsikirja, jonka avulla kohdeorganisaatio voi hallinnoida ja kehittää turvallisuustoimintaansa. Turvallisuuskäsikirjan ohella tarkasteltiin kohdeorganisaation oppimista turvallisuusasioissa. Kohdeorganisaationa tässä opinnäytetyössä oli Geodeettinen laitos, joka on paikkatietoalan tutkimuslaitos. Kohdeorganisaatiossa ei ollut vielä vuoden 2012 alkupuolella suoranaista turvallisuusorganisaatiota, mutta saman vuoden aikana vastuutettiin turvallisuusasioiden hoitaminen ja kevään 2013 aikana muotoutui turvallisuusryhmä opinnäytetyöprosessini aikana. Opinnäytetyön produktina syntynyt turvallisuuskäsikirja toimii kohdeorganisaation tukidokumenttina turvallisuustoiminnassa, auditoinneissa sekä muissa hankkeissa ja projekteissa.

Turvallisuustoiminnan kehittäminen ja ylläpito ovat tärkeä osa jokaisen organisaation toiminnan jatkuvuuden kannalta. Johtaminen ja johtajuus, ja ennen kaikkea ylimmän johdon sitoutuminen, vaikuttaa turvallisuustoiminnan kehitykseen huomattavasti. Johdon tulee ottaa turvallisuustoiminta huomioon kaikilla organisaation tasoilla, jotta turvallisuustoiminta saadaan jalkautettua koko organisaatioon tehokkaasti.

Opinnäytetyön teoreettisessa osassa käsitellään organisaatioturvallisuutta, turvallisuusjohtamista ja minkälainen oppiva organisaatio on. Opinnäytetyön tarkoituksena oli myös tutkia, miten turvallisuusasioita oppivan organisaation on hyvä jatkaa turvallisuustoiminnan kehittämistä turvallisuusjohtamisen ja käytännöllisen turvallisuuden kautta. Turvallisuuskäsikirjalla on tärkeä rooli kohdeorganisaation turvallisuustoiminnan kehittämisessä, sillä se vaikuttaa koko henkilöstön oppimiseen turvallisuustoiminnan osalta.

Produktina syntyneen turvallisuuskäsikirjan rakenteeseen vaikuttivat kansallinen turvallisuusauditointikriteeristö, valtiohallinnon tietoturvatasojen hanke ja Geodeettisen laitoksen eri sidosryhmien vaatimukset. Opinnäytetyölle ja produktille asetettujen hyvyyskriteerien arvioinnin tuloksena voidaan todeta, että toteutettu turvallisuuskäsikirja soveltuu kohdeorgani-saation turvallisuustoiminnan parantamiseen ja ylläpitämiseen. Turvallisuuskäsikirjan avulla kohdeorganisaation turvallisuustyötä saatiin helpotettua, sillä turvallisuusdokumentaatio löytyy nyt yhdestä paikasta helposti saatavana.

Tallennettuna: