Haku

Turvallisuuden ja riskienhallinnan kehittäminen Jyväskylän yliopistossa

QR-koodi

Turvallisuuden ja riskienhallinnan kehittäminen Jyväskylän yliopistossa

Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Jyväskylän yliopistossa turvallisuuskulttuuriin ja riskienhallintaan liittyviä asioita luomalla yliopistotasolle yhtenäisiä toimintamalleja ja prosesseja sekä kehittämällä turvallisuuden asiantuntijatyöhön liittyviä asioita. Opinnäytetyö oli tarkoitus toteuttaa raportoimalla kymmenen työviikon ajan omia työtehtäviä, kehitystehtävien etenemistä sekä ammatillista kehitystä. Raportoinnin tavoitteena oli havainnollistaa turvallisuusasiantuntijatyön monipuolisuutta ja luoda kuvaa tällaisen työn tekemisestä suuressa, monimuotoisessa julkisessa organisaatiossa.

Opinnäytetyön tietoperusta rakentui sekä julkaistuista että julkaisemattomista lähteistä. Tietoperustassa yhdistyivät yliopiston toimintaympäristöä kuvaavat lähteet, erilainen tehtäväkenttää säätelevä tai siihen vaikuttava lainsäädäntö ja muu ohjaava säädöspohja sekä erilaisten virallisten toimijoiden ohjeet. Työn tietopohjaan kuuluivat myös useamman organisaatioturvallisuuteen liittyvän webinaarin esitysten anti. Riskienhallinnan kehittämistyötä rakennettiin ja peilattiin runsaasti ISO 31000:2018 standardin pohjalta.

Opinnäytetyön tuloksena tuotettiin tietoa organisaation riskienhallinnasta, turvallisuuskulttuurin kehittämiseen vaikuttavista tekijöistä, yksityiskohtaisempaa tietoa turvallisuuden asiantuntijatyön tehtävistä sekä havainto- ja kokemuspohjaista tietoa Jyväskylän yliopiston toimintaympäristöstä. Raportoinnissa kuvattiin turvallisuusasiantuntijan työtehtäviä saaden sekä tietoa että kokemuksia asiantuntijatyöstä.

Työn aikana vahvistui tekijän näkemys siitä, että sekä turvallisuuskulttuurin muutoksessa että kokonaisvaltaisen riskienhallinnan käynnistämisessä keskeisessä roolissa on organisaation johdon sitoutuminen muutokseen. Työssä kuvattiin kehittämistöiden etenemistä, jotka kuitenkin tahtoivat jäädä muun akuuttiluonteisemman työn varjoon. Johdon tulisikin osoittaa kehitystyölle riittävä arvostus ja resurssit, jotta niitä saataisiin jatkossa edistettyä tehokkaammin.

Tallennettuna: