Haku

Varhaisen puuttumisen -malli Asunto ensin -asumispalveluyksikössä

QR-koodi

Varhaisen puuttumisen -malli Asunto ensin -asumispalveluyksikössä

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa Sininauha Oy:n Ruusulankadun tuettuun asumispalveluyksikköön, joka toimii Asunto ensin -periaatteella, Varhaisen puuttumisen - malli. Tavoitteena oli luoda malli, jolla työntekijät pystyivät puuttumaan varhaisessa vaiheessa asukkaiden asumista vaarantaviin toimintoihin. Opinnäytetyön sisältöä tehtiin yhteistyössä asumisyksikön henkilökunnan kanssa. Lisäksi muutama asukas halusi tutustua Varhaisen puuttumisen -malliin, kun se oli valmisteluvaiheessa.

Toiminnallisessa opinnäytetyössä toteutettiin Varhaisen puuttumisen -malli ja raportti tehdystä työstä. Teoreettinen osuus tässä opinnäytetyössä koostui asunnottomuuden historiasta kansallisesti, sekä Helsingissä. Tämän lisäksi esiteltiin Asunto ensin -malli, sekä sen palvelujentuottajia Helsingissä. Menetelmän muodostivat tutkimuksellinen kehittämistoiminta ja palvelumuotoilu. Toiminnallisen opinnäytetyön toteuttamistavan ja kehittämistehtävän lähtökohta muodostui tutkimuksellisen kehittämistoiminnan lineaarimallisesta kehittämisprosessista.

Asunnottomuutta esiintyy Suomessa edelleen runsaasti. Suomessa oli vuonna 2020 yli 4300 asunnotonta, joista yli 1500 oli Helsingissä. Asunto ensin -mallissa asukkaalta ei vaadita päihteettömyyttä tai hoitoon sitoutumista, vaan tarkoituksena on saada ihmiselle ensiksi asunto, jonka jälkeen hänellä on mahdollisuus aloittaa terveydellisten-, taloudellisten- ja sosiaalisten ongelmien ratkominen.

Varhaisen puuttumisen -malli vaati pitkäjänteistä tekemistä, koska asukkailla on monimuotoisia elämään ja sen hallintaan liittyviä ongelmia. Tarkoituksena oli tehdä selkeä ja mahdollisimman kattava työväline, jota jokaisen työntekijän on helppo käyttää. Tähän lopputulokseen myös päästiin. Varhaisen puuttumisen -malli arvioitiin työntekijöiden toimesta ja lisäksi kaksi asukasta osallistui tähän myös. Jokainen sai antaa kirjallista palautetta ja muutosehdotuksia. Arviointien perusteella opinnäytetyön tavoitteet saavutettiin. Jatkokehitysideana oli, että Varhaisen puuttumisen -mallin vaikuttavuutta voisi tutkia ja sitä kautta jatkokehittää mallia sen hetken tarpeisiin sopivaksi.

Tallennettuna: