Haku

Lastenkirjallisuus tasa-arvokasvatuksen välineenä varhaiskasvatuksessa

QR-koodi

Lastenkirjallisuus tasa-arvokasvatuksen välineenä varhaiskasvatuksessa

Tämä opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistyönä, jonka tarkoituksena oli kehittää päiväkoti Pocon lukukulttuuria tasa-arvokasvatuksen näkökulmasta. Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa päiväkodin lukukulttuurin nykytilannetta ja luoda kartoituksen pohjalta työkaluihin pohjautuvia uusia työmenetelmiä, joiden avulla lastenkirjallisuutta voitaisiin hyödyntää tasa-arvokasvatuksen välineenä.

Kehittämistyön tutkimusvaiheessa kartoitettiin päiväkoti Poco:n nykyistä lukukulttuuria strukturoidun kyselyn avulla, jonka pohjalta pyrittiin tunnistamaan millaisia haasteita ja kehittämistarpeita nykyisessä lukukulttuurissa on tasa-arvokasvatuksen näkökulmasta ja miten niihin voitaisiin vastata kehittämistyön avulla. Tutkimusvaiheen toisessa osassa syvennyttiin kvalitatiivisen kyselyn avulla varhaiskasvatuksen opettajien ajatuksiin lastenkirjallisuudesta tasa-arvokasvatuksen välineenä.

Strukturoidun kyselyn tuloksista tehtiin kaksi keskeistä havaintoa, jotka toimivat kehittämistyön pohjana: Tuloksista ilmeni, että kyselyn aikana luettujen kirjojen arvomaailmat olivat luonteeltaan pehmeitä ja tasa-arvokasvatuksen kannalta oleelliset teemat loistivat poissaolollaan. Toinen keskeinen havainto oli, että kasvattajat keskittyivät vastauksissaan havainnoimaan ainoastaan kirjojen pintatasoa sen sijaan, että he olisivat nostaneet esille tekstiin sisälle rakennettuja asenteita, normeja tai arvoja.

Strukturoidun kyselyn pohjalta keskeisiksi kehittämistavoitteiksi nostettiin se millä tavoin voitaisiin kehittää kasvattajien kykyä arvioida lastenkirjallisuutta kriittisesti ja miten voitaisiin tukea tasa-arvokasvatuksen kannalta monipuolista lukukulttuuria. Näihin kehittämistarpeisiin pyrittiin vastaamaan luotujen työkalujen avulla. Kvalitatiivisen kyselyn tuloksista keskeiseksi havainnoksi nostettiin kasvattajien kokemus tarpeesta lukemiseen ja tasa-arvokasvatukseen liittyvälle tiedolle. Kvalitatiivisen kyselyn pohjalta nousseisiin tarpeisin vastattiin luomalla työkalujen- ja menetelmien käytön tueksi teoriapaketti.

Kehittämistyön lopputuotteena syntyi työkalu- ja materiaalipaketti, joka koostui kolmesta tutkimusvaiheen pohjalta luodusta työvälineestä. Työvälineiden tarkoitus oli auttaa kasvattajia arvioimaan lastenkirjallisuutta kriittisesti tasa-arvokasvatuksen näkökulmasta, lukea monipuolisesti normeja haastaen ja luoda toimintamalli, joka tukee lastenkirjallisuuden hyödyntämistä tasa-arvokasvatuksen välineenä auttamalla kasvattajaa valitsemaan sisällöltään sopivan lastenkirjan eri lukutilanteisiin.

Tutkimuksellinen kehittämistyö onnistui toivotulla tavalla, sillä se vastasi työelämän kehittämistarpeisiin ja tuotti hyödyllistä ja päiväkodin lukukulttuuria muokanneita työkaluja, -menetelmiä ja tietoa yhteistyökumppanin käyttöön.

Tallennettuna: