Haku

Henkinen työhyvinvointi Jokelan vankilassa

QR-koodi

Henkinen työhyvinvointi Jokelan vankilassa

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Jokelan vankilan henkisen työhyvinvoinnin tila. Opinnäytetyössä kuvataan Jokelan vankilan henkisen työhyvinvoinnin tila sekä toimenpiteitä sen parantamiseksi. Opinnäytetyötä voidaan hyödyntää erilaisissa työhyvinvointia edistävissä projekteissa.

Aluksi esittelen henkisen työhyvinvoinnin käsitteen ja käyn läpi työhyvinvointia haittaavia ja tukevia asioita. Sen lisäksi kerron kiusaamista ja henkistä väkivaltaa käsitelleestä hankkeesta joka toteutettiin Jokelan vankilassa vuosina 2008 ja 2009. Olin myös mukana hanketta valmistelleessa työryhmässä. Teoriaosaan keräsin tietoa tutustumalla kiusaamisesta ja työhyvinvoinnista kertovaan kirjallisuuteen. Hyödynsin myös keväällä 2008 toteutetun VMBARO-työilmapiiri tutkimuksen tuloksia.

Käyttämäni tutkimusmenetelmänä oli kvalitatiivinen, tosin sitä täydennettiin kvantitatiivisella osuudella. Aineisto on kerätty välillä 1.6.2008–16.9.2009 ja se koostuu vankilan työntekijöiden haastatteluista sekä näille suunnatusta kiusaamiskyselystä. Tämän lisäksi on kysytty myös muiden vankiloiden kokemuksia työhyvinvoinnista. Haastatteluissa käytettiin kahta kysymysrunkoam joista toinen keskittyi henkiseen väkivaltaan toisen selvittäessä yleisemmin työhyvinvointiin liityviä asioita. Jokelan vankilassa toteutettu kiusaamiskysely oli osa Jokelan vankilan työhyvinvointihanketta kiusaamisen vähentämiseksi. Hankkeeseen sisältyi koulutus- ja virkistystilaisuus Siuntiossa 1.-2.9. sekä 15.–16.9.2009.

Tutkimuksen tavoitteet täyttyivät ja sen tarkoitus toteutui suurimmaksi osaksi suunnitellulla tavalla. 2009 toteutettu koulutus oli alun perin tarkoitus järjestää saman vuoden tammikuussa mutta se jouduttiin siirtämään käytännön syistä syyskuulle.

Tallennettuna: