Haku

Harjoitteluohjelma Työterveyslaitokselle

QR-koodi

Harjoitteluohjelma Työterveyslaitokselle

Tässä opinnäytetyössä laadittiin työharjoitteluohjelma Työterveyslaitokselle. Opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta, tutkimustuloksista ja johtopäätöksistä. Tutkimuskysymyksenä toimi, minkälainen työharjoitteluohjelma on tarpeellinen Työterveyslaitokselle. Alaongelmiksi laadittiin kysymykset, minkälaisia harjoittelijoita laitoksella on ollut, mistä kouluista, minkä pituisissa työsuhteissa ja mitä tapahtuu työharjoittelijoiden kohdalla tulevaisuudessa. Tutkimusmenetelmä tässä opinnäytetyössä oli niin sanottu kvantitatiivinen ja kvalitatiivisen tutkimuksen yhdistelmä. Tutkimus toteutettiin tammikuun 2012 aikana, jolloin jokaiselle Työterveyslaitoksen 72 esimiehille lähetettiin sähköpostin välityksellä kyselylomake. Esimiehillä oli 2 viikkoa aikaa vastata kyselyyn, jonka jälkeen vastaukset analysoitiin Excel-ohjelmaa käyttäen. Kysely laadittiin Digium- ohjelmalla ja lomakkeessa oli yhteensä noin 20 kysymystä. Vastausprosentti tässä tutkimuksessa oli 41.

Vastauksia kyselyyn tuli jokaisesta Työterveyslaitoksen kahdeksasta eri yksiköstä. Kyselystä kävi ilmi, että suurin osa Työterveyslaitoksen harjoittelijoista on toiminut muun muassa toi-mistotehtävissä ja avustavissa tutkimustehtävissä. Työharjoittelijoiden työskentelyjaksot laitoksella ovat pääasiassa kestäneet 2-6 kuukautta ja he ovat tehneet työtään lähinnä palkattomana. Esimiehillä on ollut aikaisemmista työharjoittelujoistaan pelkästään hyviä tai melko hyviä kokemuksia.

Tulevaisuudessa Työterveyslaitokselle kaivataan opintojen loppuvaiheessa olevia harjoitteli-joita, mieluiten ammattikorkeakouluista, mutta myös yliopistoista. Harjoittelijoiden toivo-taan edelleen työskentelevän 2-6 kuukautta, mikä on koettu ihanteelliseksi ajaksi. Eniten laitoksella on tulevaisuudessa tarvetta tutkija- ja asiantuntijasektorille sekä toimisto- ja huoltohenkilöstölle, mutta myös muista ryhmistä kaivattiin työharjoittelijoita. Palkkauksen kohdalla suurin osa oli sitä mieltä, että harjoittelijoiden tulisi saada työstään palkkaa, palkkio tai jotain muuta etua.

Yli puolet laitoksen esimiehistä oli sitä mieltä, että tulevaisuudessa harjoittelijatarpeet tulevat pysymään samoina ja harjoittelijoita työllistettäisiin kaikkina vuodenaikoina, lukuun ottamatta kesää. Työharjoittelijoiden tärkeimpänä tarvittavana kokemuksena pidettiin riittävää opintojen määrää sekä hyviä ATK-taitoja. Näiden vastausten perusteella, teoriaan peilaten, laadittiin Työterveyslaitokselle harjoitteluohjelman. Toiveena on, että laitos voi tulevaisuudessa hyödyntää ohjelmaa ja parantaa samalla kilpailukykyään opiskelijoista.

Tallennettuna: