Haku

Kotimaan ammattimatkojen suunnittelu Uudenmaan maatalousyrittäjille

QR-koodi

Kotimaan ammattimatkojen suunnittelu Uudenmaan maatalousyrittäjille

Suomalainen maatalous on muutoksessa: tilojen lukumäärä vähenee, mutta vastaavasti tilakoot kasvavat. Viimeisen kuuden vuoden aikana Uudenmaan maatilojen lukumäärä on laskenut noin 11 % ja sen ennustetaan laskevan seuraavan neljän vuoden aikana vielä rajummin, nykyisestä 4220 tilasta 2750 tilaan. Samalla keskitilakoon ennustetaan nousevan nykyisestä 44 hehtaarista 68 hehtaariin vuoteen 2012 mennessä. Maaseudun muuttunut toimintaympäristö on luonut tarpeen kehittää viljelijöiden liikkeenjohdollisia ja tuotantoon liittyviä taitoja. Tämän tarpeen pohjalta on suunniteltu Hämeen ammattikorkeakoulun toteuttama Uudenmaan maatalousyrittäjien koulutushanke.

Maatalousyrittäjien koulutushanke jakautuu neljään koulutettavaan teemaan, jotka ovat yrityksen johtaminen ja liiketoiminta, maatalousyritysten talousasiat, maatilan tuotantoprosessit ja ympäristön hallinta. Teemoihin liittyviä koulutuspäiviä järjestetään vuosien 2008–2011 aikana yhteensä 50–60. Lisäksi järjestetään 2-3 ammattimatkaa, joista kaksi suunnittelen opinnäytetyönäni. Koulutusta tulee järjestää sekä teoreettisella että käytännönläheisellä tasolla, joten vierailut teemoihin liittyviin kohteisiin syventävät luennoilla opittuja asioita. Ammattimatkojen tarkoituksena on antaa maatalousyrittäjille uusia ideoita ja rohkeutta kehittää omaa tilaansa sekä mahdollistaa verkostoituminen toisten maatalousyrittäjien kanssa.

Ensimmäinen matkoista on suunniteltu Länsi-Uudellemaalle Lohjan seudulle ja sen aiheena on uusi teknologia ja innovaatiot. Reitin vierailukohteet ovat Soltin tila Lohjalla, jossa on yksi Suomen ensimmäisistä maakaasulla toimivista kuivaamorakennuksista, oman tilan omenoista viinejä ja siidereitä tuottava Alitalon viinitila Lohjanharjulla sekä asiantuntijakohteena toimiva Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Vakola, jossa tutustutaan uuteen teknologiaan ja työkoneiden testaukseen.

Toinen reiteistä, aiheenaan ympäristö ja talous, suuntautuu Itä-Uudellemaalle Porvoon lähistölle. Sen kohteina ovat biodieseliä ja sen sivutuotetta rypsirouhetta oman tilan rypsistä puristava Koivusalon tila Myrskylässä, luonnonmukaisesti viljelevä Labbyn tila Isnäsissä, joka välittää internetkauppansa kautta sekä oman tilan että yhteistyökumppanien tuotteita. Kolmas kohteista, Bosgårdin tila, on erikoistunut naudanlihan tuotantoon ja sen markkinointiin suoraan kuluttajille sekä pitopalveluihin. Uudenmaan maatalousyrittäjien koulutushanke järjestää ensimmäisen, Länsi-Uudellemaalle suuntautuvan ammattimatkan, kesäkuussa 2009. Toisen matkan toteutusta ei opinnäytetyön valmistumishetkellä ole vielä sovittu.

Tallennettuna: