Haku

Hiljaisuus maaseudun matkailutuotteena

QR-koodi

Hiljaisuus maaseudun matkailutuotteena

Tämä opinnäytetyö käsittelee hiljaisuutta maaseutumatkailussa. Teoreettisen viitekehyksen muodostavat maaseutumatkailu, hiljaisuus, tuotekehitys ja markkinoilla olevat tuotteet. Teoriaosuuden aineisto koostuu tietokirjallisuudesta, artikkeleista ja sähköisistä lähteistä. Empiirinen osio on toteutettu kvalitatiivisen tutkimusmenetelmän teemahaastatteluilla. Opinnäytetyöhön haastateltiin heinäkuun 2011 aikana yhteensä 26 henkilöä harkitulla otannalla Helsingin Esplanadin puistossa. Työn toimeksiantaja toimii Matkailun teemaryhmä, yhteyshenkilönä Nina Vesterinen. Toimeksiantajan pyynnöstä opinnäytetyön tekijät suunnittelivat kolme hiljai-suuteen pohjautuvaa maaseutumatkailutuotetta ja testasivat niitä. Tuotteet luotiin laajasti aineistoa tutkimalla ja jo olemassa olevia tuotteita peilaamalla. Kolme kehiteltyä hiljaisuus-pohjaista tuotetta ovat hiljaisuuden retriitti, hyvinvointimatka ja hiljentymisloma.

Tulokset hiljaisuusteemaisista kysymyksistä vahvistavat teoriassa esiin tulleita asioita. Hiljaisuus yhdistettiin kaikista eniten rauhaan ja rauhallisuuteen, ja ne toimivat vastaajien mukaan myös hiljaisuuden osa-alueina. Hiljaisuutta vastaajat löytävät monien fyysisten paikkojen lisäksi aineettomista asioista. Matkoillaan hiljaisuudella ei ole joillekin mitään merkitystä ja toisille vastaus tähän riippuu siitä, mitä lomamatkalta kulloinkin haetaan. Haastateltavista useimmat ovat kiinnostuneita maaseutumatkailusta.

Hiljaisuuden retriitti koettiin yleisesti liian hiljaisena ja radikaalina, mutta sillä on potentiaalia toimia pidempiaikaisena hermolomana. Hyvinvointimatka toimisi lyhyenä irtiottona arjesta, ideaaliksi loman kestoksi ehdotettiin pidennettyä viikonloppua. Hiljentymislomaa suositeltiin opetustyylisenä matkana leirikoululaisille ja oppilaille. Hiljentymislomalla oppiminen kuitenkin kohdistuisi enemmän maatilan toimintaan kuin hiljentymisen tekniikoihin. Nämä voisi yhdistää hiljaisuusteemassa pysymisen takaamiseksi. Tutkimusotoksen pienuudesta johtuen tulosten yleistämisessä täytyy olla kriittinen. Opinnäytetyö on saavuttanut tavoitteensa, jos maaseutumatkailuyritykset tulevaisuudessa hyödyntävät tuotteiden ideoita ja testauksessa esiin tulleita huomioita ja mielipiteitä.

Tallennettuna: