Haku

Tympanometri sairaanhoitajan apuvälineenä vastaanottotyössä

QR-koodi

Tympanometri sairaanhoitajan apuvälineenä vastaanottotyössä

Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä, jonka tarkoituksena oli tuottaa opas sairaanhoitajille avoterveydenhuoltoon tympanometrin käytöstä välikorvatulehduksen tunnistamiseen. Tavoitteena oli kehittää, opastaa ja yhtenäistää sairaanhoitajan hoitotyön laatua välikorvatulehduksen tunnistamiseen ja jälkitarkastuksen tekemiseen tympanometrin käyttöoppaan avulla. Lisäksi oppaan tarkoituksena oli helpottaa uusien sairaanhoitajien ja opiskelijoiden oppimista laitteen käyttöön. Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa.

Opas tulee käyttöön ensivaiheessa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Itäisille terveysasemille, jonka jälkeen sitä voidaan hyödyntää muissakin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän avosairaanhoidon toimipisteissä. Opinnäytetyön aihe lähti työelämän kehittämistarpeista ja osoitti siten aiheen tarpeellisuuden. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi opas tympanometrin yleisimmistä käyttöaiheista ja tulkinnasta.

Opinnäytetyössä on käytetty kansallisia ja kansainvälisiä artikkeleita ja hoitosuosituksia, sekä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hyväksi koettuja käytänteitä. Opas pilotoitiin Nastolan terveysaseman sairaanhoitajilla, jotka käyttävät tympanometria hoitotyössään, lisäksi oppaan arvioinnissa hyödynnettiin kyselylomaketta sairaanhoitajille. Kyselylomake sisälsi viisi kysymystä ja mahdollisuuden antaa kehitysehdotuksia. Suurimmassa osassa palautteista ei ollut muutosehdotuksia oppaaseen, lähinnä muutosehdotukset koskivat sitä, että tympanometrin tuottamat graafiset tulkintakuvat olisivat isompia ja informatiivisempia. Lopullisessa versiossa oli otettu huomioon muutosehdotukset

Tallennettuna: