Haku

Kehotunnetta ja turvataitoja Touhulassa

QR-koodi

Kehotunnetta ja turvataitoja Touhulassa

Opinnäytetyö ”Kehotunnekasvatusta ja turvataitoja Touhulassa” käsitteli kehotunnekasvatuksen toteuttamista varhaiskasvatuksessa. Opinnäytetyön tavoitteena oli tarjota varhaiskasvatuksen ammattilaisille lisää työkaluja kehotunnekasvatuksen toteuttamiseen Touhula-päiväkodeissa. Väestöliiton toteuttaman Laseke-tutkimuksen perusteella varhaiskasvattajilla ei ole tarpeeksi koulutusta, ohjeistuksia tai tukimateriaalia kehotunnekasvatuksen toteuttamiseen. Tavoitteena oli luoda materiaali, jota on helppo käyttää lasten kanssa. Opinnäytetyö pohjautui pääasiassa kehotunnekasvatuksesta tehtyyn kirjallisuuteen, Väestöliiton tuottamiin materiaaleihin sekä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin.

Kehotunnekasvatus tarkoittaa pienille lapsille suunnattua ikätasoista seksuaali- ja turvataitokasvatusta. Sen avulla harjoitellaan oman kehon haltuunottoa ja tunteiden hallinnan opettelua. Kehotunnekasvatus auttaa kehittämään ymmärrystä ja kehoitsetuntoa, vahvistaen samalla lapsen itseluottamusta ja edistäen omaehtoisuuden kehittymistä. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (2018) kehotunnekasvatusta tai lasten seksuaalikasvatusta ei terminä suoraan mainita, lasten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kuitenkin puhutaan monessa eri kohdassa. Varhaiskasvatuksen kuuluu olla sukupuolisensitiivistä, joten se liittyy vahvasti myös kehotunnekasvatukseen; sukupuolisensitiivinen kasvatus sallii erilaisia tapoja ilmentää omaa sukupuoltaan, eikä se vahvista stereotyyppisiä sukupuolirooleja. Omasta toiminnastaan tietoinen kasvattaja kiinnittää huomiota oppimisympäristöön, leikkeihin, käyttämiinsä lauluihin ja loruihin sekä kieleen ja vuorovaikutukseen. Kehotunnekasvatusta olisi hyvä toteuttaa avoimessa yhteistyössä lasten huoltajien kanssa, jolloin huoltajat saavat kokemuksen siitä, että he voivat yhdessä varhaiskasvattajien kanssa tukea lapsensa kehitystä. Huoltajien kanssa käytävässä keskustelussa on tärkeää luoda yhteinen ymmärrys.

Materiaaliosuudessa oli varhaiskasvattajille tehty käytännönläheinen materiaali kehotunnekasvatuksen toteuttamiseen varhaiskasvatuksessa. Materiaali oli jaettu eri osa-alueisiin turvataitojen osioita mukaillen, sisältäen listauksen kehotunnekasvatukseen liittyvistä kirjoista, oppaista ja julisteista. Materiaalissa käydäänläpi kehon osien nimeämistä ja oman kehon arvostamista, uimapukusäännönavulla lapsille opetetaan oman ja muiden yksityisyyden kunnioittamista. Kosketuksen säännön avulla käsitellään hyvää ja huonoa kosketusta, luvan antamista, tunteiden tunnistamista ja ilmaisemista sekäoikeudesta määrätä omasta kehosta. Kolmen kohdan säännön avulla lapselle opetetaan turvataitoja, avun hakemista ja itsensä puolustamista.

Tallennettuna: