Haku

Rakennustyöntekijöiden toimintakyky, työ ja työn kehittäminen

QR-koodi

Rakennustyöntekijöiden toimintakyky, työ ja työn kehittäminen

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli saada tietoa rakennustyöntekijöiden työstä ja työn kehittämisestä rakennustyöntekijöiden omasta käytännön kokemusmaailmasta käsin. Tavoitteena oli selvittää rakennustyöntekijöiden toimintakykyä ja työn kuormittavuutta ja löytää keinoja toimintakyvyn lisäämiseksi.

Terveys 2015 -kansanterveysohjelman yhtenä päätavoitteena on kehittää työikäisten työ- ja toimintakykyä ja työelämän olosuhteita niin, että näiden osalta mahdollistuu työelämässä pidempään jaksaminen ja työstä luopuminen noin kolme vuotta myöhemmin vuoden 2000 tasoon verrattuna. Työ talonrakennusalalla on hyvin tapaturma-altista muihin aloihin verrattuna. Talonrakennustyö on toimintakykyä monella tavalla kuormittavaa. Työtä tehdään usein pölyssä, melussa ja vedossa laadusta tinkimättä. Rakennusalantyö on perinteisesti ollut fyysisesti raskasta. Aikataulut ovat kireitä. Vaikka joillakin osa-alueilla rakennusalan työ on keventynyt, niin se on muuttunut työ- ja toimintakykyä moniulotteisemmin kuormittavammaksi. Moni rakennustyöntekijä ei usko terveytensä kestävän nykyiseen eläkeikään.

Tämä opinnäytetyö on osa Skanska Jaksava -hanketta, joka on työsuojelurahaston rahoittama. Rakennustyöntekijöiden toimintakykyä on tutkittu niukasti toimintakyky käsitteen kokonais-valtaisessa merkityksessä, joka kattaa fyysisen, sosiaalisen, psykologisen ja kognitiivisen ko-konaisuuden. Opinnäytetyö on toteutettu laadullisia tutkimusmenetelmiä käyttäen. Tutkimus-aineisto on kerätty teemahaastatteluina kolmella Skanskan rakennustyömaalla ja haastatteluihin osallistui kahdeksan rakennustyöntekijää. Teemahaastattelun runko laadittiin käyttäen apuna kehittävän työntutkimuksen toimintajärjestelmän rakennemallia.

Työkyvyn ylläpidon kannalta tulee tuntea työkyvyttömyyden riskitekijöitä. Yhtä tärkeää on tuntea niitä tekijöitä, jotka saavat ihmiset pysymään työelämästä pidempään. Rakennustyöntekijät kertoivat työkykyä heikentäviä asioita, joista kuormittavimpana koettiin kiire ja puutteet työn suunnittelussa. Rakennustyöntekijät kokivat, että hyvällä suunnittelulla kiireeseen voitaisiin vaikuttaa.

Rakennustyöntekijä, rakennustyö, rakennustyön kehittäminen, työ- ja toimintakyky

Tallennettuna: