Haku

Opetusravintolan kehittäminen t&k&i-ympäristönä. Esimerkki BarLaurea

QR-koodi

Opetusravintolan kehittäminen t&k&i-ympäristönä. Esimerkki BarLaurea

Opinnäytetyön pääongelmana on selvittää, miten BarLaureaa voidaan kehittää tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan näkökulmasta. Opinnäytetyössä kuvataan viisi toimin-taympäristöä BarLaureassa ja miten niitä voitaisiin hyödyntää BarLaurean t&k&i-toiminnassa. Lisäksi pohditaan, miten eri toimintaympäristöt eroavat toisistaan.

Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu viidestä toimintaympäristöstä, jotka ovat op-pimisympäristö, kehittämisympäristö, tutkimusympäristö, innovaatioympäristö ja Living Lab –ympäristö. Näiden t&k&i-toimintaympäristöjen teorioiden pohjalta on selvitetty niihin liittyvät erilaiset tavoitteet ja menetelmät.

Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus, johon empiirinen aineisto hankittiin lauseentäydennys-lomakkeen avulla. Vastaajiksi valittiin BarLaurean kanssa tekemisissä olevat Laurea-ammattikorkeakoulun majoitus- ja ravitsemisalan lehtorit ja kolmannen vuoden hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelmassa opiskelevat restonomiopiskelijat. Lauseen-täydennyslomakkeita jaettiin 95 kappaletta ja niitä palautettiin 36 kappaletta. Lauseentäy-dennyslomakkeita palautti 35 lehtorista yhteensä 11 lehtoria ja 60 opiskelijasta palautti yhteensä 25 opiskelijaa. Vastausprosentti oli lehtoreilla 31,4 % ja opiskelijoilla 41,6 %.

Täytetyt lauseentäydennyslomakkeet käytiin ensin läpi lukemalla, jotta muodostuisi alustava kuva tutkimuksen tuloksista. Tämän jälkeen vastaukset listattiin tarkasti samalla tavalla toi-mintaympäristöittäin Excel-taulukkoon havaintojen mukaisessa järjestyksessä. Tuloksissa saattaa olla rinnakkain vastauksia, jotka periaatteessa ovat synonyymejä toisilleen. Vastaukset on luokiteltu kysymyksittäin. Vastaukset analysoitiin teemoittelemalla. Kerätyllä empiirisellä aineistolla pyrittiin löytämään vastaus empiirisen osan alaongelmiin, jonka kohteena ovat BarLaurean eri toimintaympäristöt ja niiden kehittäminen.

Opinnäytetyön tuloksena saatiin ideoita, miten BarLaureaa voidaan kehittää eri toimintaym-päristöjen näkökulmasta. Oppimisympäristönä BarLaurea tukee ammatillista kasvua ja oppimista tarjoten toimintaympäristön yhteistyön, vuorovaikutustaitojen ja vastuunottamisen kehittämiselle. Ammattitaitoa ja palveluosaamista opitaan harjoittelemalla käytännön vuoroissa. Kehittämisympäristönä BarLaureassa voidaan luoda uusia toimintatapoja yhteistyöllä, kuuntelemalla opiskelijoiden kokemuksia ja toteuttamalla ideoita käytännössä. Tutkimusym-päristönä BarLaurea tarjoaa mahdollisuuden tutkia yhteisön toimivuutta ja erilaisia johtamis-malleja. Innovaatioympäristönä BarLaurea innostaa ja motivoi opiskelijoita ideoimaan uusia ratkaisuja ja moniaistillisuutta, jotka vaikuttavat suoraan asiakkaiden palvelukokemuksiin. Kehittämisen kannalta BarLaurean Living Lab –ympäristön arkitilanteet paljastavat paremmin tuotteen tai palvelun ongelmat, kuin laboratorio-olosuhteet.

Tallennettuna: