Haku

Aika Välittää! –terveyskasvatustunnit Peltolan yläkoulussa

QR-koodi

Aika Välittää! –terveyskasvatustunnit Peltolan yläkoulussa

Opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa toiminnalliset terveyskasvatustunnit yhdeksälle Peltolan yläkoulun 7. luokalle 17.11.2009 – 27.1.2010 välisenä aikana. Tuntien aiheena oli Aika Välittää! -interventio, joka on osa Vantaan Ehkäisevän päihdetyön yksikön Vantaa Välittää -hanketta. Interventio on toteutettu vuosina 2007–2009 kaikissa Vantaan yläkouluissa ja se on kehitetty yhteistyössä nuorisotoimen sekä Laurea-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden kanssa.

Interventio koostui ennakkotehtävistä sekä varsinaisesta terveyskasvatustunnista, joka sisälsi aloituksen, rastit (alkoholi, tupakka, koulukiusaaminen) ja lopetuksen. Tunneilla jokaisella rastilla oli oma rastinohjaajansa ja oppilaista koostuvien pienryhmien mukana liikkui kellottajat. Intervention jälkeen oppilailta kerättiin palautetta tunneista sekä tehtiin kysely oppilaiden vanhemmille päihdekasvatuksesta sekä koulun ja kodin yhteistyöstä. Vastanneista vanhemmista 80% mielestä koulun tulisi panostaa vielä enemmän päihdekasvatukseen ja 47% mielestä koulun ja kodin yhteistyössä olisi kehitettävää.

Interventio on usein määritelty väliintuloksi tai toimenpiteeksi, jolla pyritään vaikuttamaan yksilön tai ryhmän terveydentilaan ja sen tavoitteena on pyrkiä antamaan yksilölle uusia käyttäytymismalleja. Tuntien tavoitteena oli korostaa itsestä ja toisesta huolehtimista ja herättää oppilaiden keskuudessa pohdintaa tunnin aiheista. Tarkoituksena oli saada nuoret kiinnostumaan päihteettömistä valinnoista ja lisäksi pyrittiin tarjoamaan oppilaille valmiuksia havaita ja puuttua koulukiusaamiseen sekä kasvattaa kykyä hyväksyä erilaisuutta.

Nuoret elävät hyvin päihdemyönteisessä ilmapiirissä ja yläkouluun siirtyminen tarkoittaa monille nuorille päihdekokeilujen aloittamista. Perheen avoin ilmapiiri ja nuorisolähtöinen päihdetyö tukevat nuoren päihteettömyyttä. Kiusaaminen on kouluissa hyvin yleinen ilmiö ja jatkuessaan se voi aiheuttaa niin uhrille kuin kiusaajallekin pitkäkestoisia psykofyysisen terveyden ongelmia. Kiusaamisen vastaisessa työssä tulisi jakaa tietoa kiusaamisen mekanismista ja saada oppilaat pohtimaan toimintamalleja kiusaamisen lopettamiseksi.

Terveyden edistämisen tärkein tarkoitus on lisätä ihmisen mahdollisuuksia vaikuttaa omaan ter-veyskäyttäytymiseensä. Kouluterveydenhuollolla ja kasvatuksen ammattilaisilla on kouluaikana merkittävä mahdollisuus vaikuttaa nuorten asenteisiin. Terveyskasvatuksessa tulee antaa asianmukaista tietoa ja välttää moralisointia. Ohjaaminen on kasvatusta, jossa korostuu vuorovaiku-tuksellisuus. Oppilaskeskeisten menetelmien kuten toiminnallisuuden käytön on tutkittu edistävän oppimista ja omaa päätöksentekokykyä.

Tallennettuna: