Haku

Varhaiskasvatuksessa tapahtuvan oppimisen yhteyksiä syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn

QR-koodi

Varhaiskasvatuksessa tapahtuvan oppimisen yhteyksiä syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, millaisia yhteyksiä löytyy varhaiskasvatuksessa tapahtuvalla oppimisella syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn. Tavoitteena oli kirjallisuuden perusteella löytää tutkittua tietoa varhaiskasvatuksessa tapahtuvasta oppimisesta syrjäytymisen ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Työn tulokset toimitetaan Pilke-päiväkotien ja niiden varhaiskasvattajien hyödynnettäväksi. Työn lopussa on yhteenveto tuloksista helpottamaan tiedon jakamista varhaiskasvattajille.

Teoreettiset lähtökohdat rakentuvat oppimisesta, syrjäytymisestä ja syrjäytymisen ennaltaehkäisystä. Oppimisessa pääpaino on varhaiskasvatuksessa tapahtuvassa oppimisessa. Opinnäytetyö tehtiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa tarkoituksena oli hakea vastausta siihen, mitä ilmiöstä tiedetään.

Syrjäytymistutkimusten mukaan aikuisiällä ilmenneitä syrjäytymiseen johtaneita syitä on oppimisen näkökulmasta ollut muun muassa oppimisvaikeudet, koulutuksen puute, syrjäänvetäytyminen sekä sosiaalisten suhteiden ongelmat. Lapsia ja nuoria koskevissa syrjäytymistutkimuksissa on havaittu vahvoja koulukiusaamiskokemuksia. Lasten kohdalla erilaiset oireilut johtavat useimmiten huonoihin koulusuorituksiin ja sitä kautta vaikeuttavat opintomahdollisuuksia.

Kirjallisuuskatsauksen keskeiset tulokset liittyvät vuorovaikutuksen, toimintaympäristön ja vertaissuhteiden merkitykseen oppimisessa. Vuorovaikutus niin varhaiskasvattajan ja lasten välillä kuin lastenkin kesken osoittautui merkittäväksi vaikuttajaksi lasten sosioemotionaalisessa kehityksessä ja akateemisessa oppimisessa. Vuorovaikutuksen laadulla on oleellinen merkitys etenkin sellaisten lasten kohdalla, joilla on havaittu useampia suotuisaa kehitystä uhkaavia riskitekijöitä, kuten ongelmia tarkkaavaisuudessa, oppimisessa, sosiaalisissa taidoissa ja käyttäytymisessä. Pedagogisessa vuorovaikutuksessa on ensiarvoista välittävä kohtaaminen. Toimintaympäristöllä on suuri merkitys sille, miten ja kuinka paljon lapsi kohtaa opittavia asioita. Vakavin oppimista haittaavat tulos löytyy vertaisuhteiden merkityksestä. Tutkimustulokset lasten luku- ja kirjoitustaidon oppimisessa antoivat myös viitteitä siitä, että hyvät kaverisuhteet toimivat edellytyksenä oppimiselle ja normaalille kehitykselle. Varhaiskasvattajien tulisikin puuttua vertaisten torjuntaan varhaisessa vaiheessa.

Asiasanat: oppiminen, varhaiskasvatus, syrjäytymisen ennaltaehkäisy

Tallennettuna: