Haku

Tapaustutkimus : Blood flow restriction -harjoitusmenetelmän hyödyntäminen juoksuharjoittelussa

QR-koodi

Tapaustutkimus : Blood flow restriction -harjoitusmenetelmän hyödyntäminen juoksuharjoittelussa

Opinnäytetyön tavoitteena oli saada tietoa Blood flow restriction (BFR)-harjoitusmenetelmän hyödynnettävyydestä juoksuharjoittelussa ja tuottaa aiheesta tutkimustietoa erityisesti juoksijoille ja juoksuvalmentajille.

Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin juoksun fysiologiaa ja juoksuharjoittelua. Lisäksi viitekehyksessä käsiteltiin BFR-menetelmän fysiologisia vaikutuksia, menetelmän mahdollisia riskejä sekä aiempaa tutkimustietoa BFR-menetelmän hyödyntämisestä kestävyysharjoittelussa.

Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, jossa käytettiin sekä määrällistä että laadullista tutkimusmenetelmää. Tutkimusinterventio kesti viisi viikkoa sisältäen 15 harjoituskertaa. Harjoittelu toteutettiin matalavauhtisena juoksuharjoitteluna hyödyntäen BFR-menetelmää. Koehenkilön suorituskykyä juoksussa arvioitiin tasotestillä. Harjoittelun aikana koehenkilöltä mitattiin veren laktaattipitoisuutta ja kerättiin syketietoja. Harjoituspäiväkirjan avulla kerättiin koehenkilön arvioita koetusta harjoittelun kuormittavuudesta (SRPE) sekä kommentteja harjoituksista. Koehenkilön kokemuksia ja tuntemuksia harjoittelusta selvitettiin kyselylomakkeella tutkimusjakson päätyttyä.

Tämän tapaustutkimuksen perusteella koehenkilön juoksuvauhdin voidaan todeta kehittyneen harjoitusjakson jälkeen. Juoksuharjoittelu BFR-menetelmää hyödyntäen nosti merkittävästi koehenkilön laktaatti- ja syketasoja harjoittelun aikana. Harjoittelu koettiin tehokkaaksi, mutta etenkin harjoittelun alkuvaiheessa epämiellyttäväksi ja kuormittavaksi.

BFR-menetelmää voidaan tutkimukseni perusteella hyödyntää juoksuharjoittelussa ja sillä on mahdollista saada positiivisia vaikutuksia suorituskykyyn juoksussa. Tutkimustulokset osoittavat, että harjoittelu BFR-menetelmällä on tutkimuksessani käytetyn protokollan mukaan alkuun haastavaa ja menetelmä soveltuu paremmin kokeneemmille juoksun harrastajille. Tapaustutkimuksen tuloksista ei voida tehdä yleistettäviä johtopäätöksiä harjoittelun vaikuttavuudesta. Tulosten yleistämiseksi vaaditaan laajempaa vertailevaa tutkimusta, jossa kohderyhmänä ovat kokeneet juoksijat.

Tallennettuna: