Haku

Arkeologisten kohteiden käsittelyohjeiden noudattaminen metsän käytössä Kainuussa

QR-koodi

Arkeologisten kohteiden käsittelyohjeiden noudattaminen metsän käytössä Kainuussa

Arkeologinen kulttuuriperintö on ihmisen toiminnasta esihistoriallisella ja historiallisella ajalla syntyneitä maalla ja vedessä säilyneitä jäännöksiä, kerrostumia, rakenteita ja löytöjä. Kiinteiden muinaisjäännösten vahingoittumisista suurin osa tapahtuu metsänkäsittelyn yhteydessä. Jotta kohteet säilyvät jälkipolville, täytyy ne huomioida metsän käytössä. Museoviranomainen antaa lausunnossaan ohjeita ja suosituksia maanomistajalle ja hakkuuoikeuden haltijalle, miten arkeologiset kohteet pitää huomioida metsän käytössä.

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten Kainuussa noudatetaan museoviranomaisen antamia ohjeita metsän käytössä arkeologisilla kohteilla ja onko kiinteiden muinaisjäännösten ja kulttuuriperintökohteiden välillä käsittelyeroja. Samalla selvitettiin, oliko metsänkäsittely aiheuttanut arkeologisille kohteille vaurioita ja minkä toimenpiteen yhteydessä.

Tutkimuksen aineistona olivat Kainuun Museon metsänkäyttöilmoituksista antamat lausunnot vuosilta 2017 – 2019 sekä metsänkäyttöilmoitukset, joita lausunnot koskivat. Lisäksi aineistona oli Museoviraston ylläpitämän Muinaisjäännösrekisterin aineisto, josta saatiin tieto arkeologisista kohteista. Maastossa tarkastettiin sellaiset arkeologiset kohteet, joissa metsänkäsittely oli toteutunut. Tarkastuksesta täytettiin maastotarkastuslomake. Niistä tiedot koottiin yhteiseen taulukkoon.

Vertailemalla lausuntojen ohjeita ja toteutuneita metsätalouden toimenpiteitä havaittiin, että ohjeita oli noudatettu varsin huonosti. Tarkastelun alaisena olevista kahdeksasta kategoriasta vain neljässä ohjeita oli noudatettu yli 50-prosenttisesti. Peräti 58 prosenttia arkeologisista kohteista vahingoittui metsän käytössä jollakin tavoin. Aineiston tuloksista nähdään, että arkeologisten kohteiden käsittelyssä metsänhoidon yhteydessä on vielä paljon koulutuksen tarvetta. Tuloksista pystytään myös näkemään jonkin verran eroa Metsähallituksen ja yksityisten kohteiden välillä. Tutkimus osoitti, että tämänkaltaista seurantaa tarvitaan arkeologisten kohteiden osalta.

Tallennettuna: