Haku

Halvausoireiston vaikutus parisuhteeseen - Aivoverenkiertohäiriöön sairastuneen henkilön näkökulma

QR-koodi

Halvausoireiston vaikutus parisuhteeseen - Aivoverenkiertohäiriöön sairastuneen henkilön näkökulma

Aivoverenkiertohäiriön seurauksena halvaantumisesta ja sen yhteydestä parisuhde-elämään ei suoranaisesti ole aiempaa suomalaista tutkimusnäyttöä, mutta ulkomaisten ja muihin pitkäaikaissairauksiin liittyvien tutkimusten, esimerkiksi Salminen-Tuomaalan 2013 julkaiseman väitöskirjan perusteella voidaan kuitenkin todeta, että puolison pitkäaikaisella sairastumisella on vaikutusta parisuhteeseen.

Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata AVH:n seurauksena halvaantuneiden henkilöiden parisuhdetta ja seksuaalisuutta heidän omien kokemustensa perusteella. Opinnäytetyölle asetettiin kolme tutkimuskysymystä. Tutkimuskysymykset olivat: 1. Millä tavalla halvaantuminen vaikuttaa parisuhteeseen sairastuneen näkökulmasta? 2. Onko halvaantumisella ollut enemmän myönteisiä vai kielteisiä vaikutuksia parisuhteeseen sairastuneen näkökulmasta? 3. Miten halvaantuneen suhde puolisoon on muuttunut sairastumisen myötä sairastuneen näkökulmasta? Tavoitteena on muodostaa uutta tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden päätöksenteon tueksi sekä kohderyhmän ulkopuolisen avun ja tuen tarpeen määrittämiseksi. Reagointi asiakkaiden avun tarpeeseen aikaisemmassa sairauden vaiheessa sekä tukitoimien tarjoaminen herkemmällä kädellä parantaa asiakkaan voimavaroja, parisuhdetta sekä elämänlaatua.

Opinnäytetyö toteutettiin internetkyselynä laadullista ja määrällistä tutkimusmenetelmää käyttäen. Aineisto on analysoitu sisällön analyysin menetelmällä. Kyselytutkimukseen osallistui 38 henkilöä ja siihen pystyi osallistumaan kohderyhmälle lähetetyn sähköpostin kautta, Aivoliiton kotisivuilla tai AVH-nuorten Facebook-sivuilla jaetun linkin kautta.

Tulokset osoittavat, että puolison sairaudella on vaikutusta parisuhteeseen. Puolison sairastuminen lisää eron mahdollisuutta parisuhteessa, mutta toisaalta parisuhde koettiin voimavaraksi sairastumisen käsittelyssä ja sen hyväksymisessä. Tuloksista nousi esille vastaajan huoli puolison tuen tarpeesta sairastumisen hetkellä ja tähän kaivataan enemmän ammattilaisten apua sekä vertaistukea.

Tallennettuna: