Haku

DUAL CAREER – Huippu-urheilun ja koulutuksen yhdistämisen vaikeudet sekä hyvät käytännöt talviurheilussa

QR-koodi

DUAL CAREER – Huippu-urheilun ja koulutuksen yhdistämisen vaikeudet sekä hyvät käytännöt talviurheilussa

Opinnäytetyöni aiheena on kaksoisuran eli huippu-urheilun ja kouluttautumisen vaikeudet sekä hyvät käytännöt. Työni liittyy läheisesti INTECS Network -hankkeeseen, jossa tehtiin kyselytutkimus yhdeksän eri EU-maan opiskeleville urheilijoille, heidän vanhemmilleen sekä valmentajille. Mukana tutkimuksessa olivat Suomen lisäksi Italia, Itävalta, Puola, Romania, Ruotsi, Slovakia, Slovenia ja Viro.

Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella kevään 2011 aikana. Vastaajia oli kaikkiaan 434 (N=434), joista 160 (n=160) oli urheilijaa, 137 (n=137) vanhempaa sekä 137 (n=137) valmentajaa. Tutkimusote oli pääsääntöisesti määrällinen, ja käytin tulosten analyysiin apuna SPSS-tilasto-ohjelmaa. Vastausvaihtoehtoja oli kolmea eri mallia: kyllä/ei -vastaus, monivalinta tai vapaata tekstiä.

Tulokset osoittivat, että maiden välillä on eroja, muuta suurin osa niistä ei ole tilastollisesti merkitseviä. Otin mukaan ristiintaulukoinnin tulokset urheilijoiden, vanhempien ja valmentajien merkittävimmistä vastauksista. Suomalaisten urheilijoiden vastauksien vertailu samanikäisiin urheilijoihin Puolasta, Slovakiasta sekä Romaniasta osoittaa sen, että suomalaisista urheilijoista 40 % lopettaisi koulun, jos heillä olisi ongelmia tenttien läpipääsyssä johtuen aktiivisesta urheilu-urasta (p<0.05). Muiden maiden urheilijat vastasivat ottavansa tarvittavan ajan pois vapaa-ajastaan.

Kaikkien maiden urheilijat olivat sitä mieltä, että ajan puute on suurin ongelma urheilun ja koulun yhdistämiselle. Suomalaisten urheilijoiden vastauksista huokuu koulutusinstituutioiden tuen puute, vaikka Suomessa toimivat urheiluakatemiat sekä urheilulukiot mahdollistavat kaksoisuran toisen asteen koulutuksessa. Itävallassa on myös vastaavanlaiset urheilulukiot, ja tulokset osoittavat itävaltalaisten olevan kaikista vastaajista tyytyväisimpiä kaksoisuraan. Opiskelusysteemien kehitys kaikilla tasoilla, erityisesti sähköisten opintojen mahdollisuuksien lisääminen ja kehittäminen sekä opettajien ja valmentajien tieto-taidon lisääminen parantaa kaksoisuran mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Tallennettuna: