Haku

Varhaiskasvatuksen liikunnan suositusten käyttöönotto päivähoitoyksikkö Lilliputti-Annitannissa : varhaiskasvattajien kohtaamat haasteet ja mahdollisuudet VaLiSu -prosessin aikana

QR-koodi

Varhaiskasvatuksen liikunnan suositusten käyttöönotto päivähoitoyksikkö Lilliputti-Annitannissa : varhaiskasvattajien kohtaamat haasteet ja mahdollisuudet VaLiSu -prosessin aikana

Opinnäytetyö on osa Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun ry:n (PHLU) Entententen liikkumaan -hanketta, jonka tarkoituksena on saada liikunta luontaiseksi osaksi pienten lasten ja heidän perheidensä elämää.

Opinnäytetyön tavoitteena on varhaiskasvatuksen liikunnan kehittäminen sekä se, että tulokset herättäisivät varhaiskasvattajia pohtimaan liikunnan suositusten käytäntöön viemistä ja oman yksikkönsä työnkehittämistä. Tavoitteena on myös, että PHLU voisi hyödyntää tutkimuksen tuloksia käytännön työelämässä edistäessään muiden varhaiskasvatusyksikköjen liikuntakasvatuksen kehittämistä.

Opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa ja kuvailla mitä haasteita ja mahdolli-suuksia päivähoitoyksikkö Lilliputti-Annitannin varhaiskasvattajat kohtaavat viedessään varhaiskasvatuksen liikunnan suosituksia käytäntöön. Prosessista kuvataan keskeisimpiä, näkyvämpiä ja kiinnostavampia piirteitä. Tutkimuskysymykset selvittävät liikuntakasvatuksen lähtökohtia VaLiSu -prosessin alussa ja lopussa sekä prosessin aikaisia haasteita ja mahdollisuuksia varhaiskasvattajien kuvaamina. Opinnäytetyön tutkimusaineisto perustuu varhaiskasvattajien osallistaviin havainnointeihin sekä heillä teetettyihin kyselyihin syksyllä 2010 ja keväällä 2011. Kyseessä on pääosin kvalitatiivinen tutkimus.

Opinnäytetyön perusteella voidaan todeta, että varhaiskasvattajien kuvauksissa tietoisuus varhaiskasvatuksen liikunnan suositusten sisällöstä ja liikunnan tärkeydestä lasten kehityksen turvaamisessa lisääntyi prosessin aikana. Tämä näkyi konkreettisesti siinä, että lasten liikunta monipuolistui ja suunnitelmallisuus sekä tavoitteenasettelu lisäsivät liikunnan laatua. Vanhojen käytänteiden kyseenalaistaminen ja yhteinen pohdinta mahdollistivat lasten omaehtoisen liikunnan lisääntymisen.

ValiSu-prosessin haasteeksi nousi prosessin pitkäkestoisuus ja varhaiskasvattajien työmäärä, heidän kirjatessaan osallistavan havainnoinnin ja kyselyjen vastauksia. Prosessissa haasteellisinta oli löytää aikaa varhaiskasvattajien syvällisemmälle yhteiselle keskustelulle, joka on muutoksen edellytys.

Tallennettuna: