Haku

Laatu ikääntyneiden asumispalvelussa : henkilöstön näkökulma

QR-koodi

Laatu ikääntyneiden asumispalvelussa : henkilöstön näkökulma

Iäkkäiden ihmisten määrän lisääntyessä väestön hyvinvointia ja terveyttä edistäviä toimia on tehostettava. Tulevaisuudessa kiinnitetään enemmän huomiota vanhuspalvelun laadun parantamiseen. THL aloitti kansallisen vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyden seurannan vuonna 2022. Laadunhallinta voi olla yritykselle hyvä kilpailukyvyn perusta.

Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa yhteistyökumppanille Attendo Koskelle palveluiden laadun kehittämiseksi asumispalveluyksikössä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia kokemuksia henkilökunnalla on laadusta ja mistä laatu koostuu. Aineistoa kerättiin puolistrukturoidun Webropol-kyselyn avulla, jossa yksi kysymys oli avoin. Kyselyn kohderyhmä oli Attendo Kosken hoitohenkilökunta (N=85), josta vastasi 44 henkilöä.

Kyselyn tulosten perusteella ilmeni, että hoitajien näkökulmasta asiakkaille tärkeimmät palveluiden laadun osa-alueet eivät ole samoja, kuin ensisijaisesti parannusta tarvitsevat palveluiden laadun osa-alueet. Asiakkaille tärkein palveluiden laadun osa-alueista oli hoito/huolenpito. Ensisijaisesti parannusta tarvitseva palvelujen laadun osa-alue oli selkeästi oma aika asiakkaille. Laadun kehittämisen mahdollistajana henkilökuntaan liittyvistä asioista nähtiin ensisijaisesti tiimityö/tiedon kulku ja henkilökunnan määrä. Kokonaisarvio Attendo Kosken palvelujen laadusta, reagoivuus asiakkaiden tarpeisiin sekä ystävällisyys ja empaattisuus olivat hyvällä tasolla. Työntekijät olivat tietoisia, että asumispalveluyksikössä seurataan palveluiden laatua ja omavalvonnalla oli siinä keskeinen rooli. Jatkotutkimusehdotuksia löytyy useampia, mutta tärkeämmäksi nousivat henkilökunnan kielitaito ja tiimityö, joista on lisää tietoa Jatkotutkimus-osiossa.

Tallennettuna: