Haku

”Kohtaamista, kuulemista, kannustamista ja osallisuutta”: yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön kehittäminen Heinolan Lyseonmäen koulussa

QR-koodi

”Kohtaamista, kuulemista, kannustamista ja osallisuutta”: yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön kehittäminen Heinolan Lyseonmäen koulussa

Tämän tutkimuksellisen kehittämistyön kohdeorganisaationa oli Heinolan kaupungin Lyseonmäen koulu. Kehittämistyön tarkoituksena oli luoda yhteiskehittämisen keinoin toimivia toimintamalleja yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön toteuttamiselle Lyseonmäen koululla. Tavoitteena oli löytää ja edistää jo toimivia yhteisöllisen työn elementtejä sekä kehittää uusia tapoja vahvistaa opiskelijoiden kouluhyvinvointia. Lisäksi tavoitteena oli vahvistaa opiskelijoiden ja huoltajien osallisuutta kouluhyvinvoinnin kehittämisessä.

Kehittämistyön lähestymistapana oli toimintatutkimus. Tutkimusaineistoa kerättiin koulun opiskelijoille ja opiskeluhuoltoryhmän työntekijöille suunnatuista kahdesta työpajasta. Ensimmäisessä Learning Café-työpajassa ideoitiin yhdessä uusia yhteisöllisen työn toteuttamistapoja. Toisessa työpajassa jatkojalostettiin ensimmäisen työpajan kehittämisideoita arviointimatriisimenetelmällä. Kerätty aineisto analysoitiin sisällönanalyysin vaiheiden mukaisesti. Kehittämistyön tuloksia käytettiin Lyseonmäen koulun huoltajille suunnatun kyselyn tekemiseen kouluhyvinvoinnin kehittämisestä. Kyselyn tuloksia hyödynnettiin kehittämistyön johtopäätösten muodostamisessa.

Työpajatyöskentelyiden ja kyselyn tulosten perusteella syntyivät johtopäätökset, joiden pohjalta muodostetut pääteemat nimettiin sosiaalisiksi, pedagogisiksi, psyykkisiksi ja fyysisiksi toimintamalleiksi yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön kehittämisessä. Toimintamallien sisällä olevista kehittämiskohteista tärkeimmiksi nousivat opiskelijoiden kohtaaminen, kuuleminen, kannustaminen ja osallisuus oppilaitoksen toiminnassa ja sen kehittämisessä. Oppilaitoksen opiskelijoiden ja huoltajien osallistuminen yhteisöllisen opiskeluhuollon ja kouluhyvinvoinnin kehittämiseen vahvisti heidän osallisuuttaan tässä kehittämistyössä.

Tallennettuna: